Rus Askerlerin Çeçen Aileyi Öldürüp Videoya Kaydettiği İddiası



Rus askerlerin 1999’da Çeçenistan’da bir aileyi öldürüp kameraya çektiği iddiasıyla paylaşılan görüntü gerçek değil.

Daha sonra paylaşımını kaldıran bir kullanıcı, amatör kamera ile çekilmiş ve eski gibi görünen videoda, Rus askerlerin Çeçen bir erkek ve kadını çocuklarının gözü önünde öldürdüğü görülüyor.


Ancak bazı kullanıcılar bu görüntünün bir film sahnesinden olduğunu belirtti. Yaptığımız araştırmada sahneyle ilgili özellikle Rusya ve Ukrayna kaynaklı internet sitelerinde haberler olduğunu tespit ettik. Görüntünün 2014 yapımı “The Search” adlı filmden alındığı belirtiliyor. Youtube’da yapılan araştırmada sahnenin tamamının yer aldığı bir videoya ulaştık.

Bir askerin savaş alanında bulduğu kamera ile görüntü çektiği sahnenin canlandırmasını, bir çok kullanıcı gerçek zannediyor. Hatta oyuncuyu aramaya başlayan Çeçenler bile olmuş ancak Oscarlı Yönetmen Michel Hazanavicius ile katliam yapan askeri canlandıran Ukraynalı oyuncu Maxim Zapisochniy’in setten bir fotoğrafı da internet sitelerinde yer alıyor.

 

Yablor adlı internet sitesinde filmdeki sahnenin gerçek zannedilmesiyle ilgili ayrıntılı bir yazı da bulunuyor. Burada oyuncunun fotoğraflarına ve sahnenin filmden alındığını gösteren video ve açıklamalara yer veriliyor. Oyuncunun ismiyle yapılan internet aramasında da bilginin doğru olduğu ve bir çok sitede fotoğraflarının yer aldığı, The Search filmiyle ilgili sahnelere de yer verildiği görülüyor.

 

Kaynaklar

– The Search filminin ilgili sahnesinin tamamının yer aldığı video

https://youtu.be/MMIxfrrb09g

– Film sahnesinin gerçek zannedilmesiyle ilgili Rus internet sitesindeki haber.

https://yablor.ru/blogs/velikoe-feysbuchnoe-naduvatelstvo/4995332

İlgili İçerik  ABD'li Senatör McCain'in Yanındaki Bağdadi mi?

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.