Ahbar’uz Zaman Kitabında 2020 ve Koronavirüs Kehaneti Var mı?



Komplo teorileri dizi, film, çizgi roman ve kitaplardan yapılan alıntılarla Koronavirüs gündeminde en çok yayılan iddialar arasında yer aldı. Whatsapp ve sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılan bir görselde, Ahbar’uz Zaman adlı kitabın yazarı İbrahim Bin Salukiyye’nin 2020 yılında Koronavirüs nedeniyle yaşanacak olayları yaklaşık bin yıl önce yazdığı iddia edildi.

https://twitter.com/Grandhooligan/status/1241113854035329025?s=20

Hastalık yayılması, Kabe’nin kapatılması, çekirge istilası, fiyatların yükselmesi gibi ayrıntıların yer aldığı görsel önce Arap kullanıcılar tarafından dolaşıma sokulurken Türkiye’de özellikle Whatsapp’ta bir çok kullanıcı tarafından da paylaşıldı.

Öncelikle İbrahim Bin Salukiyye adlı bir yazar olup olmadığını araştırdık ancak hiçbir kaynakta böyle bir isme dair iz bulunmuyor.

Kitabın ismiyle ilgili araştırma yapıldığında ise açık kaynaklarda Ahbar’uz Zaman adlı iki kitap olduğu görülüyor. İrşad Kitabevi tarafından satışı yapılan kitaplardan ilkinin yazarı İbrahim Bin Salukiyye değil Ebü’l-Hasan Ali Bin Hüseyin Bin Ali El-Mes’udi. Kitabın PDF’si de internette bulunabiliyor. İddiada kullanılan kapak eski bir baskısına ait. O Kapakta da yazarın isminin El Mes’udi olduğu görülebiliyor.

Arap alfabesini bilenlerin görebilmesi için büyütülmüştür.

Ürdün’den yayın yapan doğrulama platformu Fatabyyano, Mesudi’nin kitabının içinde olmadığını ve yazıda önemli Arapça hataları, Mayıs ayının yazımı ve 2020 yılının Latin alfabesiyle yazılması gibi yanlışlıklar olduğunu kanıtlarıyla birlikte ortaya koydu. Mes’udi hakkında ayrıntılı bilgiler de bulunuyor. Kitaplarında verdiği bazı bilgilerin doğruluğu İbn’i Haldun gibi önemli isimler tarafından eleştirilse de geleceğe dair kehanette bulunduğuna dair bir bilgiye rastlanmıyor. Ayrıca iddiadaki tarihten yaklaşık 200 yıl önce yaşadığı biliniyor.

Ahbar’uz Zaman adlı diğer bir kitap ise Kelam ilmi alanında yazılmış Abdülkerim Muhammed Nasır’a ait.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda İbrahim Bin Salukiyye adlı bir müellif/yazarın İslam ve Arap tarihinde olmadığı, Ahbar’uz Zaman adlı iki kitabın yazarının farklı isimler olduğu ve kitapların içeriğinde geleceğe dair bir bilgi olmadığı, sosyal medyadaki görselin kullanıcılar tarafından üretilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  İtalyanların Koronavirüs Sonrası Müslümanlarla Namaz Kıldığı İddiası

Selçuk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığında görev yapıyor. Yerel gazetelerde tarih, kültür ve sanat alanında araştırma ve yazıları yayınlanıyor. Elektronik haberleşme, televizyon ve multimedya alanında çalışmaları bulunuyor. Doğrulama ekibinde araştırma editörlüğü yapıyor.