Suudi Arabistan Müftüsünün “aç kalan erkek, karısını yiyebilir” dediği iddiası



Sosyal medyada ve Whatsapp’ta paylaşılan bir görselde, Suudi Arabistan Müftüsü Abdulaziz Bin Abdullah’ın bir fetva yayınladığı ve bir erkeğin şiddetli açlık çekmesi halinde karısının vücudunu ya da vücudunun belli parçalarını yemesinde dinen bir sakınca olmadığını söylediği iddia edildi.

Bu iddia 2015 yılında da gündeme gelmiş, bazı gazete ve haber sitelerinde de yer almıştı. Haberler.com sitesinin İran’dan yayın yapan Al Aram adlı siteyi kaynak göstererek haberi yayınladığı görülüyor.

Ancak iddia doğru değil. İddia haber sitesi olarak “Al Aram” değil “Al Alam” adlı İran merkezli bir internet sitesinde ve Lübnan merkezli Tayyar.org adlı internet sitelerinde Nisan 2015’te yayınlandı. CNN Arapça Haber Servisi, yaptığı araştırma sonunda iddianın doğru olmadığını ortaya koydu. CNN, iddianın ilk kaynağının hiciv yani parodi içerikler üreten Faslı blogger İsrafel Al Maghribi olduğunu belirtti.

Haberin yayınlandığı bölümde Fas lehçesinde “alaycı haberler” anlamına gelen “Akhbar al Tanz” yazmasına rağmen haberin İran başta olmak üzere bir çok ülkedeki internet siteleri tarafından alıntılanıp yayınlandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Abdullah’ın böyle bir açıklamasına dair herhangi bir video ya da ses kaydı da bulunmazken, Müftü Abdullah haberin yayınlanmasından sonra, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklama yaparak böyle bir fetvasının kesinlikle olmadığını duyurdu. Müftü, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sahte fetva bir iftiradır ve dünya Müslümanlarını ayrıştırma çabasıdır. Bu aynı zamanda, erkekler ve kadınlar arasında ayrım gözetmeksizin insanlığı onurlandıran İslam dininin imajını bozma girişimidir”.

Alt News doğruluk kontrolü ekibi de Temmuz 2019’da Hindistan’da gündeme gelen bu iddianın doğru olmadığını ortaya koymuştu. İddianın parodi olduğunun ortaya çıkmasından sonra Al Allam ve bir çok internet sitesi haberleri kaldırdı ya da düzeltti ancak Türkiye’de Milliyet gibi haber sitelerinde halen iddiayla ilgili habere ulaşılabiliyor. Bu nedenle haber doğru zannedilerek yeniden sosyal medyada dolaşıma sokulabiliyor.

İlgili İçerik  Konya'da bir kişinin 257 kişiye Koronavirüs bulaştırdığı iddiası

Şeyh Abdulaziz Bin Abdullah halen Suudi Arabistan Büyük Müftülüğü görevini sürdürüyor.

Kaynaklar

İddianın yer aldığı paylaşım ve haberler

https://twitter.com/BBahadirErdem/status/1248755131203665922

haberler.com/suudi-muftu-siddetli-aclik-halinde-karinizi-7174123-haberi/(yeni sekmede açılır)

alalamtv.net/404.html(yeni sekmede açılır)

milliyet.com.tr/dunya/siddetli-aclikta-karinizi-yiyebilirsiniz-2041399(yeni sekmede açılır)

https://www.alalamtv.net/

Haberin parodi olduğunu belirten El Arabiyya ve CNN Arapça’nın inceleme yazıları

english.alarabiya.net/en/perspective/features/2015/04/10/Saudi-fatwa-allowing-husbands-to-eat-wives-unsubstantiated-(yeni sekmede açılır)

arabic.cnn.com/middleeast/2015/04/10/saudi-wife-eating-fatwa(yeni sekmede açılır)

Alt News doğruluk kontrolü incelemesi

altnews.in/saudi-cleric-issues-fatwa-allowing-men-to-eat-their-wives-if-hungry-4-year-old-fake-news-revived/(yeni sekmede açılır)

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma ve video içerik editörü olarak görev yapıyor.