Koronavirüs’ün Laboratuvarda Üretildiği ve Patentinin Alındığı İddiası



Facebook ve Twitter’da bir çok kullanıcı Koronavirüs’ün 2003 yılında Fransız bir enstitü tarafından üretildiğini ve patentinin de alındığını iddia eden bir kişinin kaydettiği videoyu paylaştı.

Yaklaşık 15 dakikalık videoda, Fransızca konuşan ve kimliği belli olmayan bir kişi, aşı ve bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmaları olan Pasteur Enstitüsü’nün Koronavirüs’ü laboratuvar ortamında ürettiğini, aşısını bulduğunu ve patentini 2003 yılında aldığını iddia etti. Kişi, patent numarası da vererek elindeki belgelerde yazanları okudu. Video kısa sürede binlerce kez paylaşıldı.

İddia doğru değil. Bir çok komplo teorisinin çıkış noktasında olduğu gibi bu iddia da, Koronavirüs kelimesinin Çin’de 2019 Aralık ayı sonunda ortaya çıkan ve dünyaya yayılan salgından çok önceden kullanıldığı bilgisini dayanak olarak gösteriyor.

Pasteur Enstitüsü dünyada aşı alanında önemli kuruluşlardan biri ve şu anda da yeni tip Koronavirüs’e karşı aşı geliştirilmesi için çalışma yaptığını duyurdu.

COVID-19’un gen haritasını çıkaran enstitü, 2003 yılında ortaya çıkan ve Koronavirüs gen ailesinden olan SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – Ağır Solunum Yolu Yetersizliği) virüsü konusunda da aşı çalışmaları yapmıştı. SARS 30 ülkede yayıldı ve 774 kişinin ölümüne yol açtı. Enstitü çalışmaları kapsamında virüsün gen haritasını çıkardı ve yaptığı aşı çalışmasının patentini aldı ancak aşı yeterli test yapamadan salgın sona erdi. 320 sayfalık patent başvurusu da internette yer alıyor. Yani gizli bir belge değil.

Enstitü iddianın sosyal medyada hızla yayılması üzerine açıklama yaptı. Resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Koronavirüs’ün tek bir türü olmadığı, yaptıkları çalışmanın bu virüsün kuzeni olan SARS ile ilgili olduğu, virüsü değil aşısını ürettiklerini ve farklı genleri olduğu için 2019’da çıkan ve şu an dünyaya yayılan COVID-19 için kullanılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

İlgili İçerik  IMF'nin Afrika ülkelerine çip taktırma şartı koştuğu iddiası

Enstitünün internet sitesinde bu iddiayla ilgili bir de açıklayıcı video bulunuyor.

SARS da bir Koronavirüs ve SARS Cov-1 olarak da biliniyor. Şu an yeni ortaya çıkan hastalığa da önce SARS Cov-2 ve Novel (Yeni) Coronavirüs isimleri verildi. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 isimlendirmesini kabul etti. Ailenin bir diğer üyesi de MERS (Middle East Respratory Sendyrom-Ortadoğu Solunum Yetmezliği) ve virüsün farklı bir çok versiyonu bulunuyor.

Hayvanlardan insanlara geçen Koronavirüsler, 1960’lardan beri insanlarda görülüyor ve bu isim hem bilim ve tıp dünyası hem de konuya ilgisi olan herkes tarafından biliniyor.

Diğer yandan Tıp alanında araştırmaların yayınlandığı Nature Dergisinde Kristian Andersen ve arkadaşları tarafından yayınlanan bilimsel bir makalede virüsün laboratuvarda üretilmediği kanıtlarıyla ortaya konuyor.

Fransız haber ajansı, AFP’nin de Pasteur Enstitüsünün virüsü ürettiği iddiasıyla ilgili ayrıntılı bir doğruluk kontrolü incelemesi bulunuyor.

Sonuç olarak, salgın döneminde ortaya çıkan bir çok komplo teorisinde olduğu gibi Koronavirüsler konusundaki bilgi eksikliğinden dolayı, Pasteur Enstitüsünün 2003 yılında başka bir Koronavirüs (SARS) için yaptığı, virüsü tanımlama, aşı çalışması ve sonucundaki patent başvurusunun, virüsün laboratuvarda üretildiği iddiasına yol açtığı anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

İddianın yer aldığı paylaşımlar

twitter.com/Siyahatname/status/1241708851050807296?s=20(yeni sekmede açılır)

m.facebook.com/story.php?story_fbid=2623471821224559&id=1747537072151376?sfnsn=scwspwa&d=w&vh=e&extid=ivTSkkSHMb2vveNq&d=w&vh=e(yeni sekmede açılır)

Pasteur Enstitüsü, Koronavirüs çalışmalarıyla ilgili bilgiler

pasteur.fr/fr/covid-19-20-projets-recherche-selectionnes-lutter-contre-epidemie(yeni sekmede açılır)

pasteur.fr/en/press-area/press-documents/institut-pasteur-sequences-whole-genome-wuhan-coronavirus-2019-ncov(yeni sekmede açılır)

research.pasteur.fr/en/disease/sars/(yeni sekmede açılır)

tr.euronews.com/2020/03/19/pasteur-enstitusu-koronavirusu-2004-icat-ettigi-iddiasi-sosyal-medyada-le-monde-yalanladi(yeni sekmede açılır)

Pasteur’un iddiayla ilgili açıklaması

Pasteur’un patent başvurusu

AFP’nin iddiayla ilgili analizi

Dünya Sağlık Örgütünün Koronavirüs ve SARS ile ilgili bilgilendirmeleri

Koronavirüsler konusunda genel bilgi

Nature Dergisinde yayınlana makale

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.