Türkiye’den İsrail’e üç uçak yardım iddiası



Türkiye’nin Koronavirüs salgını nedeniyle İsrail’e 3 uçak tıbbi malzeme yardımı yaptığı iddia edildi. Sosyal medyanın yanı sıra internet haber sitelerinde de “Türkiye’den İsrail’e 3 uçak dolusu tıbbi yardım malzemesi” başlıklı haberler yayınlandı.

Ancak haber doğru değil. Haberlerin ayrıntısına bakıldığında Bloomberg kanalının kaynak gösterildiği görülüyor. Haberlerin içeriğinde Bloomberg’in bir Türk yetkiliye dayanarak Türkiye’nin İsrail’e Koronavirüs salgını nedeniyle satışı yasak olan tıbbi malzemelerin “satışı”na izin verdiği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Türkiye’nin satışına izin verdiği malzemeler karşılığında Filistin’e ulaştırılacak yardımlara İsrail’in izin vereceğinin beklendiği ayrıntısına yer veriliyor.

Bloomberg’in internet sitesinde de habere ulaşılabiliyor. Haberde, “yardım” ifadesine rastlanmazken Türkiye’nin insani nedenlerle tıbbi malzeme satışına izin verdiği ve İsrail’den Filistin’e ulaştırılacak yardımlara izin vermesini beklediği ifade ediliyor. Uçakların malzemeleri İncirlik Üssü’nden alacağı belirtilirken İsrailli yetkililerin henüz açıklama yapmadığı ekleniyor.

Türkiye ile İsrail ilişkileri 10 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısının ardından bozulmuş ve Türkiye, resmi ilişkileri en alt düzeye indirmişti. 2016 yılında İsrail’in özür dilemesi ve yapılan tazminat anlaşmasının ardından, iki ülke de, karşılıklı olarak yeniden büyükelçi ataması yapmıştı.

Türkiye salgın döneminde bir çok ülkeye karşılıksız tıbbi yardımlar gönderirken bazı ülkelere de ihtiyacı olan tıbbi malzemelerin satışına izin vermişti.

İspanya ile bağlantı kuran bir Türk firmanın izinsiz tıbbi malzeme satışı yapması nedeniyle Türkiye ile İspanya arasında kısa süreli bir sorun yaşanmış, hükümetin izin vermesiyle solunum cihazlarının satışı gerçekleşmişti. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, satışa izin veren Türkiye’ye teşekkür etmiş ve malzemelere “el koyma, çalma” gibi bir durum söz konusu olmadığını, Türkiye’nin kendi hastalarının ihtiyacı olması nedeniyle bu ürünlerin satışını durdurduğunu açıklamıştı.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda Türkiye’nin İsrail’e karşılıksız yardım yaptığının doğru olmadığı, tıbbi malzemelerin satışına izin verildiği, haber ve paylaşımların başlıklarında içerikteki bilginin manipüle edildiği anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  İtalya'da Koronavirüs Cenazeleri İçin Hazırlandığı İddia Edilen Tabutlar

Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Dijital medya üzerine çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde analiz, yazılım ve görsel tasarım editörü olarak görev yapıyor.