Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın altınlarını İsviçre’ye taşıdığı iddiası



Whatsapp’ta dolaşıma giren bir görselde, İsviçre’de yayınlanan bir gazetedeki habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’de bulunan parasını altına çevirip 29 ton altını İngiltere ve İsviçre bankalarına yatırdığı iddia edildi.

İddia doğru değil. Tersine görsel arama ve anahtar kelimelerle İngilizce ve Türkçe arama yapıldığında İsviçre’de yayın yapan BZ Basel Gazetesinin konuyla ilgili 23 Mayıs 2018’de yayınladığı habere ulaşılabiliyor. Haberde Erdoğan’ın değil Türkiye’nin ABD’de bulunan altın rezervlerinin Erdoğan’ın kararıyla İsviçre ve İngiltere’ye aktarma kararı aldığı ifade ediliyor.

Haber, Merkez Bankasının altın rezervleriyle ilgili

Haberde Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Halk Bankası ve diğer jeopolitik gerilimler nedeniyle ABD ve dolara bağımlılığı azaltmak amacıyla altın rezervlerini arttırdığına dikkat çekiliyor. 560 tona ulaşan toplam rezervin ABD bankalarından alınan 28,6 tonluk kısmının İsviçre ve İngiltere’ye aktarıldığı belirtiliyor. Türkiye Merkez Bankası’nın altın rezervinin yaklaşık yarısının İngiltere’deki bankalarda olduğu, “Erdoğan Fort Knox’tan Basel’e 19 ton altın getiriyor” başlıklı haberde, bu altınların üst düzey koruma altında bulunan bir gökdelendeki İsviçre merkezli Bank for International Settlementse aktarıldığı yazıyor.

Haberin herhangi bir bölümünde Erdoğan’ın şahsi malvarlığından bahsedilmiyor.

2018 yılında Türkiye’nin altın rezerviyle ilgili bu haber Post Gazetesi tarafından da Türkçeye çevirilerek yayınlanmış.

ABD’de bulunan altın rezervinin taşındığına dair Ekonomi Yazarı Erdoğan Süzer’in de, 11 Ekim 2019 tarihli, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın açıklamalarına dayandırdığı bir haberi bulunuyor. Uysal rezervin büyük bölümünün Türkiye’ye getirildiğini ifade ediyor.

Ayrıca iddiada yer aldığı gibi Dünya Bankasının merkezi İsviçre’de değil ABD’nin Washington şehrinde bulunuyor ve bankaya şahsi para yatırılması mümkün değil.

İsviçre’ye aktarılan altınlarla ilgili Basel Gazetesindeki haber üzerinden ortaya atılan iddiayı çürüten Dogrula.org’un da bir incelemesi bulunuyor.

İlgili İçerik  İlkokul Mezunlarının Bekçi Olabildiği İddiası

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonrasında ABD bankalarından alınan Merkez Bankası altınlarının bir bölümünün İngiltere ve İsviçre’deki bankalara aktarıldığı, İsviçre gazetesindeki haberin Erdoğan’ın mal varlığıyla ilgisi olmadığı anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Televizyon haberciliği, spikerlik ve dijital içerik editörlüğü alanında çalışmaları bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.