Türkiye’nin İngiltere’ye gönderdiği Koronavirüs yardımının iade edildiği iddiası



Yazılı basında ve sosyal medyada Türkiye’nin İngiltere’ye gönderdiği 400 bin koruyucu ekipmanın standartlara uymadığı ve malzemelerin iade edileceği iddia edildi.

Cumhuriyet ve Sözcü Gazetelerinin de paylaştığı haber Twitter’da toplam 10 binden fazla beğeni alırken 3 bin kez paylaşıldı.

İnternet siteleri ve sosyal medya kullanıcıları, iddiaya kaynak olarak The Guardian Gazetesinin ve BBC’nin haberini gösterdi.

İki haberde de sağlık bakanlığı yetkililerinin Türkiye’den temin edilen 400 bin ekipmanın standartlara uygun olmadığı yönünde bilgiler bulunuyor. Ancak bu ekipmanların Türkiye’nin hibe ettiği değil Türkiye hükümetinin ihracatına izin vermesi sonucu özel bir şirketten alınan koruyucu önlükler olduğu, haberlerde ifade ediliyor. Başbakan Sözcüsünün ürünlerin değiştirme ya da iade yoluna gidileceğinin belirtildiği BBC’nin haberinde Türkiye’deki firma yetkilisinin de görüşlerine yer verildi ve herhangi bir şikayet almadıklarını söylediği aktarıldı.

Haberin Türkiye medyasında ve sosyal medyada yayınlanmasının ardından İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi ve Türkiye Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Büyükelçi Dominic Chilcott, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’den gönderilen koruyucu ekipmanlarla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Türkiye’nin yardım olarak gönderdiği ürünlerde bir sorun olmadığını anlatan Chilcott açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır. Birleşik Krallık Hükümeti, Türk Hükümeti’ne Birleşik Krallık’ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkirdir. Gönderilen ürünlerin çoğunluğu halen Birleşik Krallık ve Türkiye’deki depolarda test edilmeyi bekliyor. Bunların ne Türk Hükümeti’nin Birleşik Krallık’a hediyesi olan KKE ile ne de bahsi geçen tedarikçiden beklenen teslimat gecikince temin ettikleri 68.000 tulumla bağlantısı yok.”

Türkiye Sağlık Bakanlığı da iddiayla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, İngiltere’ye gönderilen yardımların İngiltere Sağlık Bakanlığının onayıyla gönderilen sertifikalı ürünler olduğu ifade edildi.

İlgili İçerik  Türkiye'den İsrail'e üç uçak yardım iddiası

BBC Türkçe de iddianın doğru olmadığını belirten bir haber yayınladı. Büyükelçi Chilcott ve Türkiye Sağlık Bakanlığının açıklamalarına yer verilen haberde, üst düzey bir Türk yetkilinin, dayanışma amacıyla ihraç yasağını kaldırdıklarını, özel şirketten alınan ürünlerin gönderimine hükümetin herhangi bir dahlinin olmadığını ifade ettiği aktarıldı.

Ürünleri gönderen Selegna Tekstil firması yetkilisi Mehmet Düzen’in de İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), Ankara’daki İngiltere Büyükelçiliği ya da İngiliz hükümeti yetkililerinin kendileriyle şikayet için temasa geçmediğini belirttiği açıklamasına haberde yer verildi:

“Önlüklerin kumaşı sertifikalı. Bütün ürünler sertifikalı. Bir sorun varsa, bir araştırma yapıp bize bildirebilirlerdi. Daha dün NHS ile temas halindeydik. Önlüklerde bir sorundan bahsedilmedi. Selegna Tekstil’in şirket olarak herhangi bir kusuru, profesyonel bir şekilde ele almaya hazırdır”.

Sonuç olarak İngiltere’ye hibe olarak Türkiye hükümeti tarafından gönderilen sağlık malzemelerinin standartlara uygunluk konusunda bir sorun yaşanmadığı, Türk firmanın İngiltere’ye sattığı ürünlerin bir kısmında bir kısmının standartlara uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.