Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan Halk Kahramanının Resmi Önünde Fotoğraf Çektirdi mi?



Bazı sosyal medya hesapları, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu “Türkleri Yiyen” lakaplı Yunan halk kahramanı Nikitaras’ın resmi önünde kadraja soktuğunu iddia etti. Fotoğrafta iki bakanın ortasında Nikitaras’ın resmi görünüyor ancak fotoğraf montaj ürünü.

Twitter’da anahtar kelimeyle arama yapıldığında Türkiye’den bir kullanıcının Yunan bir kullanıcının paylaşımını alıntılayarak 27 Mayıs 2021’de paylaştığı görülüyor. Üzerinde de Yunan kullanıcının adresi yazıyor ancak fotoğraf İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın paylaşmasıyla Türkiye’de yaygınlaştı. Özdağ, “Türkyiyen lakaplı Yunan ‘bağımsızlık kahramanı’ Nikitaris ve Çavuşoğlu mutlu bir fotoğraf çektirmişler” notuyla fotoğrafı paylaştı.

Tersine görsel arama yöntemiyle fotoğraf arandığında orjinal fotoğrafın yer aldığı haberlere ulaşılabiliyor. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde de aynı fotoğraf yer alıyor. 15 Nisan 2021’de Ankara’da yapılan görüşmede iki bakanın iki ülke bayrakları önünde fotoğraf çektirdiği görülüyor. Fotoğrafa Nikitaris’in resminin montajla eklendiği anlaşılıyor.

Fotoğrafta montaj yapıldığının ortaya çıkması üzerine Ümit Özdağ daha sonra Twitter’daki paylaşımını sildi.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunan Halk Kahramanı Nikitaris’in resmi önünde fotoğraf çektirmediği, resmin fotoğrafa montaj yoluyla yerleştirildiği anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  Konya Valisi Toprak'ın Çocuklarının İsminin Fethullah ve Gülen Olduğu İddiası

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık bölümünde öğrenim görüyor. Yeni medya, tarih ve kültür alanlarına ilgi duyuyor. Doğruluğu Ne? platformunda araştırma ve çeviri editörü olarak görev yapıyor.