Video’nun Dubai Havalimanı’ndaki Yangını Gösterdiği İddiası



Sosyal medyada bazı kullanıcılar bir video paylaşarak Dubai Uluslararası Havalimanı’nda petrol borularının patlamasının büyük çapta yangına neden olduğunu iddia etti. Video Türkiye’deki bazı kullanıcılar tarafından da paylaşıldı. 

Dubai Uluslararası Havalimanı’nda petrol borularının patlaması adlı videonun içeriği iki ayrı videodan oluşuyor.

Video 1

Havalimanı patlaması olduğu iddia edilen birinci video Dubai’ye 40 km uzaklıktaki Ajman Pazarında meydana gelen yangına ait.
Videodan aldığımız karelerden birini tersine görsel araması yöntemiyle araştırdığımızda aynı videoyu içeren birkaç haberle karşılaşılıyor. Görüntülerin BAE’deki Ajman pazarında
5 Ağustos 2020’de meydana gelen bir yangına ait olduğu görülüyor. 

Times Now News’in haberinde, “Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) Ajman bölgesi pazarında Çarşamba akşamı büyük bir yangın çıktı.
Yetkililer yangının nedenini henüz tespit edemezken, birkaç itfaiye aracının olay yerine doğru gittiği görüldü.
Şimdiye kadar herhangi bir can kaybı bildirilmedi” ifadeleri kullanılıyor. 

Aynı haber Fox News ve BBC tarafından da yayınlandı. 

Attachment.png

BBC’nin yayınladığı haberin ekran görüntüsü 

Video 2

İkinci video da Dubai Havalimanı’nda meydana gelen yangın ile ilgili değil, Mısır’daki bir petrol boru hattında 15 Temmuz 2020’de çıkan yangının videosu.
Tersine görsel arama görüntünün Mısır’daki boru hattı yangını patlamasına ait haberlere ulaşılmasını sağlıyor. 

New York Post, “Salı günü Kahire banliyösünde işlek bir otoyolun yanındaki Shuqair-Mostorod boru hattından petrol sızması sonrası büyük bir yangın çıktı ve yetkililer 17 kişinin yaralandığını belirtti” bilgilerine yer veriyor.
Telegraph da aynı videoyu yayınladı ve patlayan ham petrol boru hattının Mısır’da büyük bir yangın çıkardığını bildirdi.

Aslında, yangın 10 Ağustos 2020’de BAE Havalimanı’nda bir depoda meydana geldi ancak küçük bir olay.

İlgili İçerik  Milli Piyango'da Kazanan Numaranın Çekilişten Önce Yayınlandığı İddiası

Anahtar kelime aramasında, olayı küçük bir kaza olarak tanımlayan ve yangının birkaç dakika içinde söndürüldüğünü belirten birkaç haberle karşılaşılıyor.

Attachment_1.png

Khaleej Times’ın haberine ait görsel

Sonuç olarak iki video birleştirilerek yapılan paylaşımlardaki iddianın doğru olmadığı görüntülerin Dubai Havalimanı yangınına ait olmadığı anlaşılmaktadır. 

Not: Bu doğruluk kontrolü incelemesi News Meter tarafından yapılan analizin Türkçe çevirisi yapılarak yayınlanmıştır. 

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma ve video içerik editörü olarak görev yapıyor.