Almanya’da “İstenmeyen Bebek Kutuları” Uygulaması Var mı?



Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Almanya’da istenmeyen bebeklerin bırakıldığı kutuların olduğu iddiasıyla fotoğraflar paylaştı.

İddia doğru. Tersine görsel ve anahtar kelimelerle arama yapıldığında Almanya’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde istenmeyen bebeklerin bırakılması için hastanelerde kutular konulduğu bilgisine ulaşılıyor.

Uygulamanın yeni olmadığı, Avrupa’da Orta Çağ döneminde de uygulamaya rastlandığı biliniyor.

Bebek Kutusu Nedir?

Çocuğunu gizli olarak dünyaya getiren, gebeliğini saklayan, tıbbi yardımsız ve kontrolsüz doğum yapan kadınların çocuğunu bırakmak istediklerinde başvurdukları yer, bebek kutuları. Bugün hala İtalyan Hastanesi Santo Spirito’da bunun en eski örneklerinin olduğu biliniyor. Almanya Hamburg’da ise 1709’da bu kutulardan kuruluyor ancak 1714’te tekrar kaldırılıyor. Almanya’da ilk modern bebek kutuları 2000 yılında tekrar konuluyor. Hastanelerin dış duvarına yerleştirilen “Babyklappe” adı verilen sistemde, bebek, fırına benzeyen kapaklı bir bölmeye yerleştiriliyor. Kutu kapatıldıktan bir süre sonra içindeki alarm çalmaya başlayarak hastane personelini uyarıyor. Bebek 2-3 dakika içinde personel tarafından, bölmenin hastane içindeki tarafından alınıyor.

Ayrıca kutunun içinde bebeğin adının girilebileceği bir form yer alıyor. Bu forma bebeği bırakan kişi, kişisel bilgilerini yazıp bırakabiliyor. Bu bilgiler saklanıyor ve çocuk 16 yıl sonra annesinin bilgilerini öğrenmek için müracaat edebiliyor.

Diğer yandan Almanya’da 1 Mayıs 2014 yılından itibaren kimliğini belirtmeden yasal olarak doğum yapma yani anonim doğum imkanı veriliyor.

Almanya’da uygulamanın nasıl kullanılacağıyla ilgili bir rehber hazırlanmış ve bebeğini anonim olarak doğurmak ve bırakmak isteyen annelerin ulaşması için iletişim hatları da oluşturulmuş.

İlgili İçerik  Tunç Soyer’in “Kıbrıs’ı Kıbrıslılara bırakalım” Dediği İddiası

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda, Almanya’da istenmeyen bebeklerin devlet tarafından bakılması için bırakıldığı bebek kutularının olduğu anlaşılmaktadır.

Not: Analizin hazırlanmasında verdiği destekten dolayı Malumatfuruş.org‘a teşekkür ederiz.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde okuyor. Televizyon haberciliği alanında tecrübesi bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde editör olarak görev yapıyor.