Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Rize’nin Fındıklı İlçesi’ndeki dere yatağına Devlet Su İşleri tarafından beton döküldüğünü iddia etti. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da paylaştığı fotoğraflar ile dere yatağına beton döküldüğünü öne sürdü.
Rize-Fındıklı Belediyesi’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda önceki dönem belediye yönetimiyle DSİ tarafından projelendirilen çalışmaya gerekli itirazlarda bulunulduğu belirtildi.
Devlet Su İşleri’nin resmi sitesinde de “İnşa Halindeki Taşkın Tesisleri” başlığı altında çalışma yapılan derenin isminin yer aldığı görülüyor. Paçva Deresi, Fındıklı’daki Arılı Deresinin kollarından biri.
Sitedeki bilgilere göre proje 2017 yılında başlamış. Etaplar halinde derenin ıslah çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.
Dere yatağına beton dökülmesinin sebebi ise taşkın riskinin azaltılması olarak açıklanıyor. Yataklarda genişletme ve derinleştirme yapıldıktan sonra beton dökülüyor ve dere suyu yeniden yatağına veriliyor.
Devlet Su İşleri’nin bu çalışmaları taşkın riskini azaltmak için 2010 yılında yayınlanan başbakanlık genelgesine göre hazırlanan mevzuat çerçevesinde yaptığı belirtiliyor.
Kurumun Rize’de Güneysu Deresi’ni ve Kendirli’de olduğu gibi başka küçük dereleri de bu şekilde ıslah ettiği biliniyor.
Devlet Su İşleri tarafından yapılan açıklamada, yapılan ıslah çalışmalarıyla Rize ve Güneysu İlçe merkezlerinin taşkınlardan korunduğu ifade ediliyor:
“Rize’nin en büyük problemlerinden biriside sel ve taşkınlar. 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 58 dere ıslahı ile; Rize şehir merkezi, 101 adet yerleşim yeri ve 17.070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.Halen devam eden 18 adet dere ıslah çalışmamız mevcuttur. Bunlardan biri Güneysu İlçe Merkezi Ballıdere Deresi Islahıdır. Söz konusu iş tamamlandığında Güneysu ilçesi taşkınlardan korunacaktır. İşte %46 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bir diğer işimiz ise Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 6. Kısım işidir. Söz konusu iş tamamlandığında Rize şehir merkezi ve Güneysu ilçesi taşkınlardan korunacaktır. İşte %52 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.“
Rize ve ilçelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle sık sık sel ve heyelan yaşanıyor. Çevreciler ise doğayı bozduğu gerekçesiyle, beton kanal yöntemiyle yapılan ıslah çalışmalarına karşı çıkıyor.
Uzmanlar, dere ıslah çalışmalarında kanal yapımının geçerli bir yöntem olduğunu ancak duvar ve tabanda doğal taş malzeme kullanılmasının daha doğru olduğunu ifade ediyor.
Devlet Su İşleri’nin Dere Islah ve Taşkın Yapıları Teknik Şartnamesinde de malzeme sorunu olmadıkça dere tabanlarında beton kaplama yapılmaması gerektiği ve pahalı bir yöntem olduğu belirtiliyor. DSİ’nin, bu yöntemin tercih edilme nedeni konusunda ise herhangi bir açıklaması bulunmuyor.