Muammer Kaddafi’nin “virüs üretip dünyaya ilaç satacaklar” dediği iddiası



Eski Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin “virüsü kendileri yaratacak ve daha sonra ilacını satacaklar, zaten tedavisi ellerindeyken hala arıyormuş gibi davranacaklar” sözleriyle virüsü önceden haber verdiğine dair Twitter’da görüntüler paylaşıldı.

Bazı internet haber siteleri de virüsün üretildiği iddiasına yer verdi.

İnternette anahtar kelime ile arama yapıldığında Kaddafi’nin videosundaki konuşmayı Eylül 2009’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı bilgisine ulaşılıyor. Konuşmanın tam metni Afrika News sitesinde yer alıyor. Konuşmanın video kaydının tamamına da Youtube’dan ulaşmak mümkün.

Kendisine verilen süreden 6 kat daha uzun konuşan Kaddafi, konuşmasının yaklaşık 87. dakikasında virüsler ve ilaç şirketlerinden bahsediyor. Kaddafi bu bölümde şu ifadeleri kullanıyor:

“Bugün domuz gribi var. Belki yarın da balık gribi olacak çünkü kontrollü bir şekilde virüs üretiliyor. Bu ticari bir iş. Kapitalist şirketler, aşı üretebilmek ve satabilmek için virüs yaratırlar. Bu çok utanç verici bir ahlaksızlık. Aşılar ve ilaçlar parayla satılmamalıdır. İlaçların bedava olması ve aşıların çocuklara ücretsiz verilmesi gerekir ancak kapitalist şirketler virüs ve aşı üreterek kâr elde etme amacındadırlar. Neden tedaviler ücretsiz değil? İlaçlar bedava olmalı, satılmamalı”.

Konuşmada, Kaddafi’nin virüslerin ortaya çıkışı hakkında tahminlerde bulunduğu ve aşıların satışı ile ilgili endişelerini dile getirdiği görülüyor ancak iddia edildiği üzere doğrudan “virüsü kendileri yaratacak ve daha sonra ilacını satacaklar, zaten tedavisi ellerindeyken hala arıyormuş gibi davranacaklar” şeklinde bir ifadesi bulunmuyor.

Kaddafi’nin ilaç şirketleriyle ilgili yaptığı eleştirilerinin yer aldığı konuşmasına Covid-19’u tahmin ettiği algısı oluşturmak için bazı eklemeler yapıldığı anlaşılıyor.

Diğer taraftan Covid-19’un DNA diziliminin incelenmesi sonucunda laborutuvarda üretilen bir virüs olmadığını gösteren bilimsel çalışmalar bulunuyor. Bu konuda salgının başından bu yana bir çok iddia dile getirilmiş ve Doğruluğu Ne? olarak iddiaların yanlış olduğunu ortaya koymuştuk.

İlgili İçerik  Üç Afgan Yöneticinin ABD bursuyla eğitim aldığı iddiası

Not: Bu yazının hazırlanmasında Doğrulama Platformları Africa Check ve Malumatfuruş’un analizlerinden faydalanılmıştır. Yazıda kullanılan diğer kaynaklara metin içine yerleştirilen linklerden ulaşılabilir.

İhbar: Kotku Coşan

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık bölümünde öğrenim görüyor. Yeni medya, tarih ve kültür alanlarına ilgi duyuyor. Doğruluğu Ne? platformunda araştırma ve çeviri editörü olarak görev yapıyor.