Elektrik Şirketlerinin Temsil ve Ağırlama Giderlerinin Faturalara Ekleneceği İddiası



Sosyal medyada ve bir çok gazete ile internet haber sitesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrik şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerinin elektrik faturalarına eklenerek vatandaşlardan tahsil edilmesi kararı aldığı iddia edildi.

Haberlerin içeriğine bakıldığında “Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi giderlerinin vatandaşın faturasına eklenmesi yönünde karar alındı. Karara göre, elektrik dağıtım şirketlerinin yıl içinde yaptıkları temsil ve ağırlama giderleri, üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar, verdikleri ilanların giderleri gibi tüketiciyi ilgilendirmeyen birçok harcama vatandaşın ödediği elektrik faturalarına yansıtılacak. Bu giderler arttıkça vatandaşın ödeyeceği fatura da kabaracak” ifadelerinin yer aldığı görülüyor.

Bir çok haber Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberi kaynak gösterilerek yapılmış ancak haber tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

EPDK kararının resmi gazetede yayınlandığı ifade ediliyor. Resmi Gazete’nin 8 Aralık 2020 tarihli sayısında elektrik şirketlerinin giderleriyle ilgili yapılan düzenlemeye yer veriliyor. Burada elektrik şirketlerinin şirket bünyesinde iş yapmalarını teşvik etmek amacıyla yeni formüle göre hesaplanan malzeme, personel, araç kiralama, bakım onarım ve diğer idari giderlerin genel kalite indikatörü olarak dikkate alınmasına karar verildiği ifade ediliyor.

Resmi Gazete Sayı: 31328. 8 Aralık 2020.

Verilen formüle bakıldığında belirli belirlenen limitin altında gider oluştuğunda bunun genel kalite indikatörüne dahil edileceği, 0,5’ten büyük ya da eşit ise olması halinde giderlerin belirlenen formüle göre karşılanabileceği belirtiliyor. Yani bu giderlerin 0,5 katsayısının üzerine çıkmaması isteniyor.

Karar yeni değil

Yapılan araştırmada EPDK’nın bu uygulamasının yeni olmadığı, 2015 yılında aldığı kararla bu gider kalemleriyle ilgili düzenleme yaptığı anlaşılıyor. Resmi Gazetenin 19 Aralık 2015 tarihli sayısında bu giderlerin oranının yüzde 7 arttırıldığı görülüyor.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın da bu kararı eleştiren açıklamaları ve ayrıntılı değerlendirmeleri bulunuyor.

Yapılan eleştiriler nedeniyle EPDK da bir açıklama yaptı. Kurumun daha önce de var olan giderlerle ilgili limitlerin düşürülmesine yönelik bir karar aldığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi.

İlgili İçerik  Aksaray'ın Sevinçli Köyünde Belediyenin Suyu Kestiği İddiası

Söz konusu giderler dönem net karı ve Kurumlar Vergisi hesaplamalarında da mali mevzuata göre dikkate alınan giderlerdir. Bu giderler; sadece dağıtım şirketleri için değil tüm sektörler, tüm şirketler, hatta kamu kurumları için yasal altyapısı ve dayanağı olan giderlerdir. Kurumumuz yaptığı düzenleme ile bu giderlere tavan ve limit getirmiştir. … Mali mevzuatta şirketlerin mali ve düzenleyici hesap planlarında yer alan söz konusu giderler üzerinden kurgulanan görsellerle vatandaşlarımızı yanıltmaya çalışmak gerçekçi ve iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir. Söz konusu giderler, ana faaliyet konusu olan personel, bakım onarım, endeks okuma, kesme bağlama, IT, malzeme, genel yönetim giderleri gibi giderlerden farklı değerlendirilmekte, tavana tabi tutulmaktadır. Yani şirketler bu tip giderleri düşürmeye, düşük tutmaya zorlanmaktadır“.

Açıklamada ilan giderlerinin reklam değil, halka yapılan duyurularla ilgili giderler olduğu ifade edildi.

Karardaki “şirket bünyesinde iş yapmasını teşvik” ifadesiyle de elektrik şirketlerinin bu tür işleri taşeron şirketlere vermesi ve bunun üzerinden de gelir etmesinin önüne geçilmesinin kast edildiği anlaşılıyor.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda elektrik şirketlerinin personel, bakım-onarım, araç kiralama, temsil ve ağırlama giderleri, üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar gibi giderlerin elektrik faturalarına daha önce de yansıtıldığı, 2020 yılı sonrası için alınan kararla bu giderlerin düşürülmesine yönelik bir karar alındığı anlaşılmaktadır.

Güncelleme (14.12.2020)

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, uygulamanın 2011 yılından bu yana var olduğunu, kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle elektrik şirketlerinin temsil ve ağırlama gibi giderlerinin elektrik faturalarına yansıtılması uygulamasına son verdiklerini açıkladı.

Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Dijital medya üzerine çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde analiz, yazılım ve görsel tasarım editörü olarak görev yapıyor.