SGK’nın 70 Bin Liralık İlacı Ödediği İddiası



SGK’nın 70 Bin liralık ilaçları ödediği iddiası doğru.

Facebookta bir kullanıcı tarafından yapılan paylaşımda, kan durdurucu özelliği olan 14 kutu ilacın 70 bin TL olduğu ve devlet tarafından ödendiği belirtildi. Bazı kullanıcılar ilacın gerçek fiyatının çok daha düşük olduğunu, kullanıcının insanları yanlış yönlendirdiğini belirterek internetteki fiyatını gösteren ekran görüntülerini Doğruluğu Ne? ekibine ihbar olarak ulaştırdı.

Kullanıcının yanlış bilgi verildiği iddiasıyla gönderdiği görsel

İlacın üzerinde yer alan “Grifols” ismiyle arama yapılınca ilaç rehberi niteliğindeki internet sitelerinde fiyat bilgisi ile karşılaşılıyor. Burada ilacın bir kutusunun 329.99 TL olduğu görülüyor. 14 kutu ilaç da yaklaşık 4620 TL ediyor.

Fiyatı ikinci bir kaynaktan teyit etmek amacıyla Konya’da bir eczacı ile görüştüğümüzde, Eczacı Mustafa Şeref Yavuz, ilaç sisteminden yaptığı araştırma sonunda Grifols ismi ile benzer başka ilaçlar da olduğunu, iddiaya konu olan paylaşımdaki kutuların üzerinde ise “Flebbogamma” yazdığını belirtti. Yavuz, sistemde diğer benzer kan ilaçlarının 300 TL civarında ancak özellikleri ve dozajlarının farklı olduğunu ifade etti. 70 bin TL olduğu iddia edilen ilaçla ilgili verilen rakamın ise doğru olduğunu aktaran Yavuz, mor reçete ile ödenen ilacın bir kutusunun sistemde 5 bin 719 TL, kamu fiyatının ise 5 bin 89 TL göründüğünü söyledi.

Eczane ilaç sisteminin ekran görüntüsü

Eczacı Yavuz’un fark ettiği ilaç ismi ile yapılan internet aramasında da ilacın kutu fiyatının yaklaşık 5 bin lira olduğu görülüyor.

Sonuç olarak yaptığımız araştırma sonunda kullanıcının ifadesinin doğru olduğu ve SGK tarafından karşılanan 14 kutu ilacın fiyatının yaklaşık 70 bin TL olduğu görülmektedir.

Kaynaklar

– Eczacı Mustafa Şeref Yavuz ile görüşme-20.11.2019

– Flebbogamma Grifols 10 g-200 ml ilaç fiyatını gösteren internet sitesi

İlgili İçerik  İstanbul’daki Okulda Dini Değerler Yazılı Kağıtların Üzerine Basıldığı İddiası

https://www.ilacrehberi.com/v/flebogamma-5-10-g200-ml-iv-infuzyon-icin-solusyon-8d5e/kt/kullanmadan-once-dikkat-edilmesi-gerekenler/

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.