Boğaziçi Protestoları, Yalanlar, Yanlışlar

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasıyla başlayan gösteriler yalan haberlerin etkisiyle geniş katılımlı toplumsal bir harekete dönüştü.

Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin atamayı protesto etmek için yaptığı eylemlerin yönü polisin göstericilere müdahalesi sırasında “aşağı bak” dediği iddiasının sosyal medyada yayılmasıyla yön değiştirdi. Sosyal medyada yapılan bir milyondan fazla #AsagiBakmayacagiz etiketli paylaşımın yanı sıra eylemlerin temel söylemi olarak da bu iddia kullanılmaya başlandı. Boğaziçi Üniversitesi’nin bazı öğretim üyeleri ellerinde “aşağı bakmayacağız” yazılı pankartla eylem yaptı.

Ancak iddia doğru değil.

Polis gözetiminde yürüyen eylemci gençlerin yürüyüşleri sırasında bir polisin bir öğrenciye “aşağı bak” diyerek ittiği iddiası ilk olarak Yol TV adlı Twitter hesabı tarafından paylaşıldı. Paylaşımda “gözaltına almak için bu bahaneyi buldu. Aşağı bak, toplu gezmek yok” ifadeleri kullanıldı. Video yaklaşık 6 milyon kez izlendi.

DHA’nın görüntüsüyle haberi yayınlayan Alman DW kanalı ise polisin kullandığı ifadeyi “aşağıdan” şeklinde alt yazı ile haberi verdi. Video dikkatli dinlendiğinde polisin grubu toplu yürütmemek için ayırmaya çalıştığı ve “aşağıdan” gitmeleri için bazılarını ittiği açıkça görülebiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü de yaptığı paylaşımla polisin “aşağıdan” dediğini aktardı.

Yol TV adlı hesap daha sonra yaptığı paylaşımda, “aşağı bak” ifadesini hata sonucu kullandıklarını açıkladı.

Polis eylemciyi başından yaraladı iddiası

Bir diğer iddia ise polisin bir öğrenciyi darp ederek başından yaraladığı iddiasıydı. Polislerin arasındaki bir kişinin yüzünün kan içinde olduğu görülüyor.

Bu iddia da doğru değil.

İlgili İçerik  Facebook ve Sahte Haberler

Yüzünden yaralanan kişinin, öğrenci ve eylemci olmadığı anlaşılırken, arkadaşıyla birlikte eylemciler tarafından dövüldüğünü, bu sırada polisin eylemcilerin arasından kendilerini kurtardığını söyledikleri İHA’nın haberinde yer alıyor.

Hastane çıkışında röportaj veren kırmızı kıyafetli kişinin, fotoğraftaki kişi olduğu görülüyor.

Twitter’da bazı hesaplar, kırmızı kıyafetli şahsın adının Berkan Güney olduğunu yazdı. Bu isimle arama yapıldığında şahsın Facebook hesabına ulaşılabiliyor. Profilinde Ümraniye Belediyesinde çalıştığı bilgisiyle birlikte profil resminde yine aynı kırmızı kıyafet var ve ülkücü olduğunu ifade eden paylaşımları bulunuyor.

Olay yerinde bulunan ve gazeteci olduğunu belirten Emre Orman adlı kişi Twitter hesabında şahsın polisler tarafından kalabalığın arasından çıkarıldığı görüntüyü ve yaralı haldeki fotoğrafını paylaşarak “öğrencilere saldıran iki faşist yaralandı” ifadesini kullandı.

Eylemcileri keskin nişancıların izlediği iddiası

Boğaziçi protestoları sırasında öğrencileri keskin nişancıların takip ettiği iddia edildi ancak doğru değil.

Keskin nişancı tüfeği zannedilen silahın bir dronesavar olduğunu ortaya koyduk.

Bir diğer iddia ise polislerin arasında eli kelepçeli bir kadının görüldüğü ve Boğaziçi eylemlerinde çekildiği algısı oluşan fotoğrafla ilgiliydi.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.