Elinde TC kimliği tutan kişinin göçmen olduğu iddiası



Sosyal medyada bir kullanıcı, elinde Türkiye Cumhuriyeti kimliği tuttuğu görülen ve sığınmacı olduğu ima edilen bir kişinin fotoğrafını paylaşarak “AKP 2023 seçimlerine hazırlanırken…” ifadesini kullandı. yaklaşık 6 bin beğeni alan paylaşımdaki kişinin Türk vatandaşlığıyla ilgisi bulunmuyor.

Sık sık yanlış ve dezenformasyon nitelikli paylaşımlar yapan “Who” adlı hesaptaki paylaşımda görülen TC kimliğinde Erdoğan Berkecan ismi görülüyor. Kimliğin geçerlilik tarihinin 2023 olduğu da düşünüldüğünde hiciv amaçlı montajlandığı düşüncesi oluşsa da çok sayıda kullanıcı fotoğrafın gerçek olduğunu zannederek göçmenlerin Türk vatandaşlığına alınmasına yönelik tepki paylaşımları yaptı.

Paylaşımdaki fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle Google fotoğraflarda aratılınca, elinde kimlik tutan kişinin Pakistanlı Abdul Razzaq adlı kişiyle ilgili haberlere ulaşılıyor. Stok fotoğraf sitesi Getty’de AFP imzalı yer alan fotoğrafın açıklamasında, 2013 yılında çekilen fotoğraftaki kişinin kimliğini gösterdiği kardeşinin ABD kontrolünden Afgan Hükümetine devredilen Bagram Hapishanesinde 9 yıl boyunca tutulduğu bilgisine yer veriliyor.

Kimliğin üzerinde “Pakistan Hükümeti” yazıyor.

Fransız haber kuruluşu CNews’te yer alan haberde de kimliğin sahibi Amanatullah Ali’nin Bagram hapishanesinde olduğu ve ailesinin serbest bırakılmasını beklediği ifadesi kullanılmış. Dawn adlı sitede yer alan haberde de benzer bilgilere ulaşılabiliyor.

Not: Haber Türkçeye otomatik olarak çevirilmiştir.

Google’de “TC kimlik kartı örneği” kelimeleriyle arama yapıldığında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinde bulunan örnek kimliğe, Pakistanlı şahsın elinde tuttuğu kimliğin üzerindeki fotoğrafın dijital olarak eklendiği ve üretilen bu sahte kimliğin, şahsın elindeki Pakistan kimliğinin yerine konulduğu ortaya çıkıyor.

Montajla oluşturulan kimlikteki imza bölümü değiştirilmemiş.
İki görselde de imza bölümleri aynı.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda Pakistanlı bir kişinin elinde tuttuğu kardeşinin kimliği üzerinde oynama yapılarak Türkiye’de bir göçmenin TC vatandaşı kimliği gibi gösterildiği anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  New York'taki Türkevinin vakıflara ait olduğu iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi. Yeni medya haberciliği ve görsel sanatlara ilgi duyuyor. Doğa fotoğrafçılığı alanında çalışmalar yapıyor. Doğruluğu Ne? araştırma ekibinde editör yardımcısı olarak görev yapıyor.