Kariye Camisindeki fresklerin alçıpanla kapatıldığı iddiası



Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesinin ardından ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii’ndeki fresklerin kapatılmasıyla ilgili sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda, fresklerin alçıpanla kapatıldığı iddiası ortaya atıldı.

Müzenin camiye dönüştürüldüğü 2020 yılı Ekim ayından bu yana dolaşımda olan bir görsel kullanılarak Hazreti İsa ve Hazreti Meryem’e ait fresklerin alçıpanla kapatıldığı iddia ediliyor. HDP Milletvekili Garo Paylan’ın da paylaştığı görselde, beyaz bir kaplamanın tavanın altında yer aldığı görülüyor ancak iddia doğru değil.

Paylaşımlar üzerinde binlerce kişi yorum yaparak fresklerin kalıcı olarak kapatıldığını düşünerek tepki gösterdi. 

Freskler alçıpanla değil otomatik perde ile kapatıldı

Müzenin camiye dönüştürüldüğü dönemde yapılan haberlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Bizans döneminden kalma kilisedeki fresklerin üzerinin ibadet saatlerinde otomatik perde ile kapatılacağını, namaz sonrası açılacağını belirtmişti.

Camide çekilen videolarda da fresklerin namaz vakitlerinde otomatik perde ile kapatıldığı, daha sonra açıldığı görülebiliyor. İddialarda yer alan fotoğrafta görülen beyaz kaplama alçıpan değil kapanıp açılan bir perde mekanizması.

Alçıpan ile kapatıldığı iddia edilen tavandaki branda da bu videoda kapalı haldeyken görülebiliyor.

Milattan sonra 6. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi bulunan Kariye (Khora) Kilisesi, IV. Haçlı Seferi sırasında (1204-1261) tekrar harap edildi. Bizans İmparatorluğu ihya edildiğinde saray ileri gelenlerinden Theodoros Metokhites tarafından çok büyük ölçüde tamir ettirilip genişletilerek 1321’de tamamlanmış. Kilise II. Bayezid döneminde Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Cami 1948 yılında arkeolojik kazılar yapılmaya başlanmasının ardından ibadete kapatıldı ve müzeye çevrildi. Kariye Müzesi, Danıştay’ın ve Cumhurbaşkanlığı kararları ile 2020 yılında yeniden ibadete açıldı.

İlgili İçerik  Asterix Çizgi Romanında "Koronavirüs Kehaneti" İddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Televizyon haberciliği alanında deneyimi bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.