İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, CHP ve İYİ Parti’nin İBB Meclisi’nde “Cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınarak ibadethanelerin İBB’den aldığı hizmetlerden yararlanması” teklifi, AK Partili komisyon üyeleri tarafından uygun bulunmadığını iddia etti. Paylaşım, 2 bin 200 beğeni alırken, 8 bin 100 kez paylaşıldı.
Eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in paylaşımı ise 7 bin 300 beğeni aldı. Erdem, “Alevi cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi” ifadesini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Tevfik Göksu da, cemevlerinin ibadethane olarak tanınma yetkisinin belediye meclisinde olmadığını belirttiği bir videoyu Twitter hesabından paylaştı. Göksu, cemevlerinin kamu hizmetlerinden ücretsiz yararlanması kararına onay verdiklerini belirtti.
Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip edilmemesi kararı İBB Meclisi’nin yetkisinde değildir.
Ancak, talep etmeleri halinde Cemevlerine kamu hizmetlerinin ücretsiz olarak İBB tarafından verilmesi için İBB AK Parti Grubu olarak kararı meclisimizden geçirdik. Hayırlı olsun. pic.twitter.com/v9eMsfX02q
— Mehmet Tevfik GÖKSU (@mt_goksu) January 16, 2020
Göksu’nun ibadethanelerin statüsüne belediye meclislerinin karar veremeyeceği yönündeki iddiası doğru. Bu yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM). Yani kanun çıkarılması gerekiyor. Meclis kaynaklarına bakıldığında da cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine dair CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün 29.11.2011 tarihli bir kanun teklifi olduğu, bunun dışında 2014 ve 2015 yıllarında aynı talebi içeren kanun teklifleri verildiği görülüyor.
5393 sayılı Belediye Kanununda da ibadethanelerle ilgili yalnızca yıkılan ibadethanelerin yerine yenisinin yapılabileceği ya da ihtiyaç duyulan yerlere ibadethane inşa edebileceği yönünde bir yetki düzenleniyor.
Murat Ongun’un “cemevlerinin İBB’nin hizmetlerinden yararlanmasının uygun görülmediği” yönündeki iddiası da doğru görünmüyor. Büyükşehir belediye meclisinin aldığı kararlara ve komisyon raporlarına belediyenin internet sitesinden ulaşılabiliyor. Raporda ibadethane statüsü tanınmasının belediye meclisinin yetkisinde olmadığı ancak cemevlerinin temizlik ve benzeri hizmetlerinin belediye tarafından karşılanmasının uygun görüldüğü belirtiliyor.
Yaptığımız doğruluk kontrolü sonucunda, cemevlerine ibadethane statüsü verme yetkisinin belediye meclisinde olmadığı, AK Parti grubunun komisyon raporunda bunu belirterek cemevlerine temizlik ve diğer hizmetlerin verilmesi yönünde karar aldığı görülmektedir.
Kaynaklar
– Eren Erdem, Murat Ongun ve Tevfik Göksu’nun Twitter paylaşımları
https://twitter.com/Mrt_Ongun/status/1217856931316097024?s=20
https://twitter.com/erenerdemnet/status/1217857592346714114?s=20
https://twitter.com/mt_goksu/status/1217892803935723520?s=20
– Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesiyle ilgili kanun teklifleri
https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/genel_kurul.cl_getir?pEid=2603
http://tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=179499
– 5393 sayılı Belediye Kanunu
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf
– İstanbul Büyükşehir Belediyesi Komisyon Raporu
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Documents/meclis/2020/16ocak_kom7.pdf