Facebook ve Sahte Haberler

Facebook’taki içeriklerin doğruluğunu kontrol eden bir organizasyonunun ABD’de beyazların üstünlüğünü savunan gruplarla bağlantısıyla ilgili kongrede kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Zuckerberg, seçimi Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’nın yaptığını söyledi.

Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı, Poynter adlı gazetecilik enstitüsüne bağlı bulunuyor. Enstitünün doğruluk kontrolü için liberal grupları seçmesi üzerine ABD muhafazakarları tepki göstermişti. Bunun üzerine Facebook muhafazakar gruplarla da ortaklık yaptı.

Ancak Wekkly Standart adlı organizasyon liberal yayın organlarının haberlerini sahte olarak işaretleyip erişimini düşürdü. Facebook tartışmalar üzerine bu grupla da ilişkisini sonlandırdı. Daily Caller adlı grubun da akreditasyonu iptal edildi.

2016 ABD seçimlerine müdahale iddiaları sonrası sahte haberlerle ilgili tartışmaların odağında olan Facebook, dünyanın birçok ülkesinde doğrulama organizasyonlarına sahte haberleri belirleme ve ilgili sayfaların erişimini düşürme yetkisi veriyor.

Türkiye’de de Uluslar arası Doğruluk Kontrolü Ağı’nın üyesi olan Teyit adlı organizasyon Facebook ile sahte haberler konusunda ortak çalışma yürütüyor. Sahte haber paylaşan sayfalara içeriği kaldırması yönünde uyarı yapılıyor ve erişimleri yüzde 80’e kadar düşürülüyor.

Facebook ve doğrulama platformları ortaklığıyla ilgili Vox’tan Aaron Ruper’ın detaylı bir makalesi bulunuyor.

Facebook’un Doğrulama Platformlarıyla Tartışmalı Ortaklığı

 

 

 

İlgili İçerik  Komplo teorilerine kim, ne kadar inanıyor?

Doğruluğu Ne? Editör Ekibi