Düzce’deki Rabia heykelinin kaldırılmasına dair iddia



Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Düzce’de Rabia heykelinin gece saatlerinde kaldırıldığını iddia etti. İddianın yer aldığı paylaşımlardan biri 20 binden fazla etkileşim aldı. Çok sayıda kullanıcı, paylaşılan fotoğraflar ve bilginin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmesinin ardından yayınlandığı için güncel olduğunu düşünerek paylaşımlarda bulundu ancak iddia doğru değil.

Arif Kocabıyık adlı sokak röportajcısının 22 Kasım 2022 tarihli paylaşımı.

İnternette, “Düzce Rabia Heykeli” anahtar kelimeleriyle yapılan aramada, heykelin 2019 yılında Kuyumcuzade Bulvarı üzerinden kaldırılarak başka bir yere taşındığı bilgisine ulaşılıyor.

Heykelin 2019 yılında yeri değiştirildi.

Düzce Pusula adlı internet sitesinde yayınlanan 10 Ekim 2019 tarihli haberde, 2017 yılında belediye tarafından yerleştirilen heykelin, 2019 yılında yeni belediye başkanı tarafından kaldırıldığı ve Küçüksu Parkı içine yerleştirildiği bilgisi veriliyor.

Heykelin taşındığı bilgisini doğrulamak için başvurduğumuz Google haritalarda, 2021 yılında çekilmiş bir fotoğrafta Rabia heykelinin parkın içinde olduğu görülüyor.

Google Haritalarda 2021 yılında paylaşılan fotoğrafın yakınlaştırılmış hali.

Twitter’da birçok kullanıcı da, heykelin taşındığını belirterek, Küçüksu Parkında çekilmiş fotoğraflar paylaştı.

İnceleme Sonuçları

Düzce’deki Rabia heykelinin tamamen kaldırılmadığı, yerinin değiştirildiği ve bir parkın içine konulduğu 2022 yılı Kasım ayında paylaşılan fotoğrafların güncel olmadığı anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  Konya’daki katliam sanıklarının tamamının tahliye olduğu iddiası