Danimarkalı futbolcu Eriksen’in Covid-19 aşısı nedeniyle kalp krizi geçirdiği iddiası



Danimarka – Finlandiya maçı sırasında Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen aniden yere yığılmıştı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan futbolcu erken müdahale ile hayata döndürüldü. Futbolcunun neden kalp krizi geçirdiği sosyal medyada merak konusu olurken bazı kullanıcılar Eriksen’in turnuvadan önce Covid-19 (Pfizer) aşısı olduğunu ve bunun kalp krizini tetiklediğini iddia etti.

İddia Türkiye’deki bazı kullanıcılar tarafından da paylaşıldı ancak doğru değil.

Eriksen’in Covid-19 aşısı olduğuyla ilgili iddialar hızla yayıldı. Daha sonra silinen bir tweet’te, oyuncunun 31 Mayıs’ta aşılandığı öne sürüldü. Tweet sahibi iddiayı Radio Sportiva‘ya dayandırdı.

Tweet’te “Inter Milan başhekimi ve kardiyolog, Eriksen’in 12 gün önce Pfizer aşısını aldığını doğruladı. 
Bir saat önce İtalya’dan Radio Sportiva’ya konuştu” ifadesi kullanıldı

Radio Sportiva da böyle bir haber yapmadıklarını söyleyerek iddiayı yalanladı. Açıklamada “Bahsedilen tweet’teki bilgiler yanlıştır. Inter sağlık personelinden Christian Eriksen’in durumuyla ilgili herhangi bir görüş almadık. Lütfen içeriği kaldırın, aksi takdirde işlem yapmak zorunda kalacağız” denildi.

Bunun üzerine Lubos Motl adlı kullanıcı tweet’ini sildi.

İddia sonrasında Rai Sport‘a konuşan İnter Sportif Direktörü Giuseppe Marotta, iddiayı reddederek Danimarkalı futbolcunun daha önce Covid-19’a yakalanmadığını ve herhangi bir aşı da olmadığını açıkladı.

Aşılar kalp krizine neden olur mu?

Aşıların, özelde mRNA yöntemiyle üretilen aşıların kalp krizine neden olduğuna dair kesin bir kanıt yok. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), Nisan 2021’den bu yana gençlerin aşılanmaya başlanmasıyla birlikte nadiren de olsa aşı sonrası miyokardit (kalp iltihabı) rahatsızlığı şikayetlerinin alındığını ancak bunun genel nüfusta normal şartlarda da yani aşı olmayan insanlarda da görülen oranlardan farklı olmadığını açıkladı. CDC açıklamasına, bu vakaların ilaçla tedavi olduğunu ve iyileştiğini ekledi.

İlgili İçerik  Koronavirüs Ölümleri İçin Kamyonla Tabut Taşındığı İddiası

İsrail’de de 5 milyondan fazla kişi Pfizer aşısı olurken yalnızca 62 kişide kalp iltihabı görüldüğü, bu vakaların aşı ile bağlantısı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Dünya’da 260 milyondan fazla kişi, Türkiye’de de uygulanan Pfizer-Biontech aşısı oldu. Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerin sağlık bakanlıkları ve uzmanlar genel olarak yan etkilerin ise enjeksiyon bölgesinde ağrı, hafif ateş, geçici halsizlik ve baş ağrısı olduğunu ifade ediyor.

Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Dijital medya üzerine çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde analiz, yazılım ve görsel tasarım editörü olarak görev yapıyor.