Biontech CEO’su Uğur Şahin’in aşı olmadığı iddiası



Sosyal medyada bir çok kullanıcı, Pfizer/Biontech firmasının ürettiği aşıyı bulan Biontech CEO’su Uğur Şahin ve çalışanlarının aşı olmadığını iddia etti. Bir kullanıcı, Uğur Şahin’in konuşmasının yer aldığı ve binden fazla beğeni alan bir videoyu iddiasına kanıt olarak gösterdi ancak konuşma bağlamından koparılmış.

Biontech CEO’su Uğur Şahin’in 22 Aralık 2020 tarihli bir röportaj esnasında Almanya’daki yasal süreçten dolayı aşı olmasına izin verilmediğini belirttiği görülüyor. Röportajın yapıldığı tarihte aşı için öncelikli grupta olmadıklarını ancak en kısa sürede çalışanlarının sağlığı açısından aşı olmaları için elinden geleni yapacağını açıklayan Şahin’in sözleri, bağlamından koparılmış. Şahin’in DW’ye yaptığı açıklama şöyle:

Videoda 6.23-8.15 arasında Şahin aşı olmamalarının nedenini açıklıyor.

Konuşmanın tamamından da anlaşıldığı gibi bilimsel etik gereği yasak olmasına rağmen Şahin, kendisini ve çalışanlarını aşı üretiminin sekteye uğramaması için aşı yaptırmak istediğini ancak yasal olarak buna izin verilmediğini belirtiyor.

Daha sonra, BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, 19 Mart 2021 tarihinde öncelik sırası geldiği için BioNTech çalışanlarıyla birlikte ilk doz aşıyı olduklarını açıkladı.

Uğur Şahin, Özlem Türeci ve çalışanlarının Almanya hükümetinin aşı planına göre öncelik sıraları geldiğinde aşı olduklarına dair haberler Türkiye ve Almanya basınında yer almıştı. Şahin, konuyu şöyle açıklıyor:

“Çalıştığımız ülkenin kanunları ve şirketin düzenlemeleri gereği, ürettiğimiz aşıyı kendimize yapmamıza bu zamana kadar izin verilmedi. Aşının öncelik listesinin dışına çıkılmasına kesinlikle müsaade edilmiyor.”

Allgemeine Zeitung’un haberi (Otomatik çeviri kullanılmıştır)

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın 27 Aralık 2020 tarihinde açıkladığı Alman hükümetinin aşı planına göre aşılanacak üç öncelikli grup arasında ilk olarak 80 yaşın üzerindekiler, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar ve yaşlılar, COVID-19 servislerinde çalışan sağlık çalışanları ve COVID-19 nedeniyle ölüm riski yüksek olanlar; ikinci olarak, 70 yaş ve üzeri, sağlık çalışanları, bakım hizmetlerinde çalışanlar ve kamu hastanelerine çalışanlar; üçüncü olarak ise 60 yaş ve üzeri, COVID-19 kaynaklı ciddi hastalıklara sebep olacak kronik rahatsızlıkları olanlar, ilk iki gruba dahil olmayan sağlık çalışanları, devlet çalışanları, öğretmenler ve perakende çalışanları bulunmaktaydı.

İlgili İçerik  Yunan Savaş Uçağının Türk Fırkateynine Kilitlendiği İddiası

Diğer yandan bilimsel etik kuralları gereğince bir ilaç üreten firmadaki bilim adamları ve çalışanların ilacı ya da aşıyı öncelikle kendilerinde denemelerine çıkar çatışması olmaması ve deneyin güvenilirliğine zarar verilmemesi için izin verilmiyor.

Teyit.org da bu iddiayı incelemiş ve bilim adamlarının kendilerini denek olarak kullanmasının etik dışı olduğuyla ilgili uluslar arası kuralların olduğunu belirtmişti.

Sonuç olarak Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin aşının etkilerini bilmedikleri ya da zararlı olduğu için öncelik sıraları gelmediği ve kendilerini denek olarak kullanmaları yasak olduğu için ilk etapta aşı olmadıkları, daha sonra aşı yaptırdıkları anlaşılmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık bölümünde öğrenim görüyor. Yeni medya, tarih ve kültür alanlarına ilgi duyuyor. Doğruluğu Ne? platformunda araştırma ve çeviri editörü olarak görev yapıyor.