Sosyal medyada bazı hesaplarda ve birçok haber sitesinde, bir bebeğin doğumda ölen annesinin kalbini alan erkeğin kucağında sakinleştiği iddiasıyla bir video yayınlandı. Video, bir bebeğin babası ve akrabaları tarafından sakinleştirilemediği ancak doğumda ölen annesinin kalbini alan erkeğin kucağındayken kalp atışlarını hissedince sustuğu iddiasıyla paylaşıldı ancak iddia doğru değil.
Türkçe anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında videoyla ilgili aynı iddiayı tekrarlayan haberlere rastlanıyor. Ancak İngilizce anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında, videonun bir reklam filmi olduğuyla ilgili bilgilere ulaşılabiliyor. Çin Devlet Televizyonu CCTV tarafından da yayınlanan videonun açıklamasında “Organ bağışı, başkalarına yaşam şansı verir” ifadeleri kullanılıyor. Ayrıntılarda Çin’deki organ bağışı kampanyası ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verildiği de görülüyor.
Farklı kaynaklarda videonun reklam/tanıtım için hazırlandığına dair kayıtlar mevcut. Her ne kadar CCTV kanalı videoda aynı hikayeye yer verse de Çin’de böyle bir organ bağışı ve olay yaşandığına dair başka herhangi bir kanıt bulunmuyor. Kanalın reklam filminin senaryosunu manipülatif bir şekilde paylaştığı anlaşılıyor.
Hindistan merkezli doğrulama kuruluşu Hoax or Fact de videonun gerçek değil Çin hükümeti tarafından hazırlatılan bir reklam filmi olduğunu ortaya koydu.
Çin hükümetinin organ kaçakçılığını önlemek amacıyla yasal organ bağışına yönelik tedbirler aldığı biliniyor.