Deprem ve yalan haberler

Kahramanmaraş Depremleri sonrası dolaşıma giren sahte haber ve yanlış bilgiler

Her kriz döneminde olduğu gibi Türkiye’nin yaşadığı büyük deprem felaketinden sonra da özellikle sosyal medyada çok sayıda ve milyonlarca insana ulaşan yanlış bilgi ve sahte haberler dolaşıma girdi. Depremin ilk gününden itibaren ağırlıklı olarak Twitter hesabımızda hızlı bir şekilde doğruluk kontrolünü yaptığımız iddiaları takipçilerimiz ve sosyal medya kullanıcılarına ulaştırdık.

İncelediğimiz tüm iddiaları ilk günden itibaren bu yazının içinde bulabilirsiniz. Analizlerimiz devam ettikçe bu sayfanın altına eklenmektedir.

1-Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğunun deprem yardımları için yalnızca Diyanet Vakfının hesaplarını verdiği iddiası (YANLIŞ)

Milano Başkonsolosluğunun Diyanet Vakfını yardımlar için adres gösterdiğini Gazeteci Fatih Altaylı iddia etti.

Ancak başkonsolosluğun Twitter hesabına bakıldığında Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir vakıf olan Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte AFAD ve Kızılay’ın hesaplarının da verildiği görülüyor.

2-Ak Parti Milletvekili Habibe Öçal’ın Ekrem İmamoğlu’na “İngiliz uşağı” dediği iddiası (YANLIŞ)

Depremden sonra ilk günlerde yayınlanan bir videoda bölgeye giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “İngiliz uşağı, buraya neden geldin?” diyen kadının Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal olduğu iddia edildi.

Ancak iddia doğru değildi. Görüntüdeki kişi Habibe Öçal değil, eski milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu’ydu.

Öçal görüntüdeki kişinin kendisi olmadığını ifade ederken, Reyhanlıoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda görüntüdeki kişinin kendisi olduğunu doğruladı.

3-Ece Üner’in “üç saatte Şam’a gideriz diyenler, iki gündür Hatay’a gidemedi” dediği iddiası (YANLIŞ)

Sosyal medyada bir kullanıcı, Sunucu Ece Üner’in “üç saatte Şam’a gireriz diyenler, iki gündür Hatay’a gidemedi” şeklinde sözler sarfettiği iddiasıyla paylaşım yaptı. Aynı hesaptan Üner’in söylediği iddiasıyla “Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur Cumhurbaşkanından daha çok ülkeyle ilgileniyor” ifadesi paylaşıldı.

Milyonlarca kişiye ulaşan paylaşımlar Ece Üner’in kendisi tarafından kısa sürede yalanlandı. Twitter’da arama yapıldığında Üner’e bu sözlerin 8 Şubat’ta atfedildiği ancak Gazeteci Yılmaz Özdil’in depremlerin ikinci günü “üç saatte Şam’a gireriz” şeklinde başlayan sözü Twitter hesabından paylaşmıştı.

4-Macar arama kurtarma ekibine araçlarına aldıkları yakıt parasının ödetildiği iddiası (YANLIŞ)

İlgili İçerik  Macar arama kurtarma ekibine yakıt parasının ödetildiği iddiası

TELE-1 televizyonunda yayınlanan bir programda sunucu, Türkiye’ye deprem için gelen Macar arama kurtarma ekibine yakıt paralarının ödetildiğini iddia etti.

İddia sosyal medyada da yayıldı ancak Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis, iddiayı paylaşan hesabın paylaşımının altına şahsi hesabından yorum yaparak iddiayı yalanladı. Matis, ekiple görüştüğünü ve yola çıktıklarında benzin almak için durdukları bir istasyonda, depremde yardıma geldikleri için yakıt parasını bir vatandaşın ödediğini, alışveriş yaptıkları yerlerde de kendilerinden ücret alınmadığını söylediğini aktardı.

Doğruluğu Ne? Editör Ekibi