Zambiya’da bir hemşirenin 5 bin bebeğin yerini değiştirdiği iddiası



Bir hemşirenin Zambiya Üniversite Eğitim Hastanesinde çalıştığı 12 yıl içinde 5 bin bebeği değiştirdiğini itiraf ettiği öne sürüldü. Haber ilk olarak Xpouzar ve Zambiya Observer adlı sitelerde yayınlandı ancak siteler daha sonra paylaşımları kaldırdı. Ancak sahte hikaye tüm dünyada ve Türkiye’de dolaşıma girdi. Pusholder adlı hesabın paylaşımı 16 binden fazla beğeni aldı.

Paylaşımlarda Elizabeth Bwalya Mwewa adlı hemşirenin ölümcül kanser hastası olduğu ve hasta yatağındayken doğum servisinde çalıştığı 13 yılda binlerce yeni annenin bebeğini değiştirdiğini itiraf ettiği yazıldı.

Ancak Zambiya’nın Genel Hemşirelik Konseyi haberi yalanladı. Hastane hiçbir zaman Elizabeth Bwalya Mwewa adında bir hemşire çalıştırmadı. Ve “Mwewa” olduğu iddiasıyla kullanılan fotoğraftaki kadın şu anda ABD’nin Ohio eyaletinde yaşayan, aslen Zimbabveli bir hemşire olan Ma Sedaye’nin blogundan alınmış. Zambiya gazetesi Lusaka Times , belediyenin hikayeyle ilgili araştırmasının “bu isimde hiçbir ebenin var olmadığını ve daha sonra Üniversite Eğitim Hastanelerinde doğum servisinde çalışmadığını ortaya çıkardığını bildirdi.

Hikaye, Doğu Afrika doğruluk kontrol kuruluşu Pesa Check’in yanı sıra Snopes , AFP Fact-check ve Hoax-Alert gibi doğruluk kontrolü kuruluşları tarafından çürütüldü.

Hikaye doğru olsaydı iddiadaki hemşire hafta sonları da dahil olmak üzere 13 yıl boyunca her gün bir bebeği değiştirmek zorunda kalacaktı. Bu “kimsenin fark edemeyeceği bir başarı” olurdu. 5 bin gün 13.7 yıl yapıyor. Hikayeye göre hemşire 12 yıl çalıştı. Bu yüzden bazen günde iki bebeği değiş tokuş etmek zorunda kalırdı .

Bu inceleme Afrika Check’in 2019 yılında yaptığı doğruluk kontrolü yazısının çevirisinden faydalanılarak yayınlanmıştır.

https://africacheck.org/fact-checks/fbchecks/no-zambian-nurse-didnt-swap-5000-babies-birth-12-years

İlgili İçerik  Uygur Türklerinin İnfaz Edilmesini Gösterdiği İddia Edilen Video

Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Dijital medya üzerine çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde analiz, yazılım ve görsel tasarım editörü olarak görev yapıyor.