Yaban hayvanlarının turistler tarafından kaçak avlandığı iddiası



Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Kahramanmaraş’a gelen ABD’li bir avcının 9 yaşındaki yaban keçisini okla öldürdüğü yönünde paylaşımlarda bulundu. İki binden fazla etkileşim alan paylaşımlara yapılan yorumlarda, şahsın kaçak avcı olduğu düşünülerek yetkili kurumlara şikayette bulunan çok sayıda kullanıcı oldu ancak koruma altındaki yaban hayvanlarının kaçak avlandığı iddiası doğru değil.

Kaçak değil kontrollü avlanma

Anahtar kelimelerle arama yapıldığında, ABD’li Danny Ray adlı avcının Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir dağ keçisini avladığı yönünde haberlere ulaşılabiliyor. Haberlerde avın nasıl yapıldığı ayrıntılarıyla anlatılıyor ve ABD’li avcının Tarım ve Orman Bakanlığının açtığı ihale kapsamında bir acente vasıtasıyla Türkiye’ye geldiği ve belirlenen bir keçiyi 4 gün aradıktan sonra okla avladığı belirtiliyor. Yani kaçak değil kontrollü ve izinli bir avlanma söz konusu.

ABD’li avcı Danny Ray ve okla avladığı 9 yaşındaki keçi

Bakanlık avlanma için açtığı ihaleden 16 bin 700 TL gelir elde ederken ihaleyi kazanan firma ABD’li avcıya kotasını 24 bin 500 dolar (yaklaşık 235 bin TL) elde etmiş. Peki bakanlık bu avlanmaya neden izin veriyor?

Amaç, genlerin yenilenmesi ve gelir elde edilmesi

Yine internette araştırma yapıldığında bakanlığın önceki yıllarda da av turizmi için ihale açtığı yönünde haberlere ulaşılabiliyor. Kahramanmaraş’taki avda olduğu gibi ava izin verilmesinin amacının hayvan popülasyonunun sağlıklı bir şekilde hayatiyetini devam ettirmesi olduğu belirtiliyor. Yaban keçileri ve koyunları Türkiye’de koruma altındaki bölgelerde yaşıyor. Öyle ki Konya Bozdağ’da bulunan yaban koyunlarının yaşadığı alan kurtların saldırmaması için çitle çevrildi ve bir dönem elektrik verilmesi önlemine de başvuruldu. Çünkü koyunların nesli tükenme tehlikesi bulunuyordu. Fakat daha sonra koruma tedbirleri ve kaçak avlanmanın önüne geçilmesi sayesinde yaban keçileri ve koyunların sayısı hızla arttı.

Ömrü yaklaşık 15-20 yıl olan erkek keçiler, 8 yaşından sonra üreme yeteneğini kaybediyor ancak olgun ve güçlü oldukları için 20’ye yakın dişiden oluşan sürüye genç erkekleri yaklaştırmıyorlar. Üreme yeteneği olmadığı için de neslin devamı tehlikeye giriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri bu tekeleri tespit ederek açılan ihaleler sonrası kontrollü şekilde avlanmasına izin veriyor ve genç keçilerin üremeleri için fırsat sağlamış oluyor. Bilimsel çalışmalarda da yaşlı erkeklerin avlanmasının popülasyonun sağlıklı şekilde devam etmesi için faydalı olduğu belirtiliyor. Diğer yandan hastalıklı ya da sakat hayvanların da avlanmasına izin veriliyor ve elde edilen gelirin yüzde 50’ye yakın bölümü bölge halkına dağıtılıyor.

Bakanlık tarafından turizm kapsamında avlanmasına izin verilen yaban hayvanları

İzin verilen hayvanlar dışında başka bir hayvanın avlanması durumunda avcıya değişen oranlarda para cezası da veriliyor. Kaçak avlanma ise Türkiye’de yasak ve ağır para cezaları bulunuyor.

İlgili İçerik  İspanya Granada'da 500 yıl sonra ezan okunduğu iddiası

Sonuç olarak, koruma altındaki türlerin turistler tarafından kaçak avlandığı iddiası doğru değil. Avlanma, av turizmi kapsamında açılan ihale ile hayvanların üreme imkanlarının iyileştirilmesi için kontrollü şekilde gerçekleştiriliyor.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu. Doğrulama ekibinde araştırma ve görsel içerik editörü olarak görev yapıyor. Mitler ve tarihe ilgi duyuyor.