Uygur Türklerinin İnfaz Edilmesini Gösterdiği İddia Edilen Video



Twitter’da Doğu Türkistan adlı bir kullanıcı, çok sayıda insanın infaz edildiği bir videoyu “Çinli askerler insanları bu şekilde yargısız infazlar ile yok ediyor. Kamplara kapatılan 3 MN’dan fazla müslüman Uygur Türkü yargısız infaz edilerek organları Çin’in kaçak organ pazari ve insan çiftliklerinde başka ülkelere satılıyor” ifadeleriyle paylaştı.

# DİKKAT: RAHATSIZ EDİCİ İÇERİK

Ancak videodaki kişiler Çin’in Sincan Özerk Bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri değil. Tersine görsel arama yöntemiyle araştırma yapıldığında videonun tam versiyonuna ulaşılabiliyor. Youtube’daki video açıklamasında 2005 yılında ölüm cezası verilen kişilerin infaz edildiği bilgisi yer alıyor.

Videoda rahatsız edici görüntü olduğu için yalnızca Youtube’da izlenebilir.

Videoda bir kadının hapishanede ölüm cezasının infaz edilmesi için hazırlandığı ve konuşmaları yer alıyor. Görevliler tarafından kaydedildiği anlaşılan video, diğer mahkumlarla birlikte kadının da silahla vurularak infaz edilmesiyle sona eriyor (4.18’den sonra).

Paylaşıma yapılan yorumlarda yer alan bir haberde, infaz edilen kadının isminin Wang Ruirui olduğu ve yasak ilişki yaşadığı kişiyle birlikte kocasını öldürdüğü için ölüm cezasına çarptırıldığı ifade ediliyor.

Not: Haber Çinceden otomatik olarak çevrilmiştir.

İnfazın Çin’in Henan Eyaletine Bağlı Luoyang şehrinde gerçekleştiği bilgisi de haberde yer alıyor. Yani video Sincan Özerk Bölgesinde değil Çin’in Henan eyaletinde kaydedilmiş. İdam edilenlerin Uygur Türk’ü olduklarına dair de herhangi bir bilgi yok.

Çin’de yasalarda idam cezası bulunuyor. Kesin rakamlar bilinmiyor ancak yıllık 2 binden fazla kişinin çeşitli suçlar nedeniyle infaz edildiği ifade ediliyor. 2007 yılında yapılan bir değişiklikle idam cezaları bir üst mahkemenin incelemesine sunulmaya başlanınca idam sayılarında azalma olduğu belirtiliyor.

İlgili İçerik  Şehit binbaşının cebinden kanlı para çıktığı iddiası

Tarihi eser kaçakçılığı ve evrakta sahtecilik gibi bazı suçlar idam kapsamından çıkarılırken, uyuşturucu ve cinayet gibi suçların idamla cezalandırıldığı Çin’de bazen infazlar halkın toplandığı alanlarda da yapılıyor.

Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenim görüyor. Dijital medya üzerine çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde analiz, yazılım ve görsel tasarım editörü olarak görev yapıyor.