Bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun kendisini 4 fakülteye dekan olarak atadığı ve rektörlük maaşıyla birlikte 5 maaş aldığı iddia edildi.
Ancak Hatipoğlu’nun 5 maaş aldığı iddiası doğru değil.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitelerde dekan atamaları rektörün teklif ettiği ve profesör unvanı taşıyan üç öğretim üyesi arasından YÖK tarafından yapılıyor. Fakülte kadrosunda profesör olmadığı durumlarda ise üniversitenin diğer birimlerinden bir profesör vekaleten dekan olarak atanabiliyor.
Nihat Hatipoğlu’nun rektör olduğu üniversite yeni açıldığı ve kadrosunda yeterli sayıda profesör olmadığı için üniversitedeki diğer profesörlerin yeni açılan fakültelerdeki resmi işlemlerin yürütülmesi ve imza yetkilerinin kullanılması için dekan olarak atandığı görülüyor. Üniversitenin internet sitesine bakıldığında yönetim kurulunda da 3 profesör olduğu ve onların da farklı fakültelere vekaleten atandığı görülüyor.
2547 sayılı kanuna göre dekan olarak görev yapanlar aylık ek gösterge tutarının yüzde 30’u kadar görev ödeneği alıyor. Dekanlık görevini vekaleten yürütenler de bu ödeneği alabiliyor ancak dekanın herhangi bir nedenle görevde olmaması halinde ona 6 aylığına vekalet edenlerin bu ödeneği alabileceği belirtiliyor. Bu usül dışındaki vekaleten atamalarda ise dekanlık ödeneğinin alınamayacağı maliye bakanlığının ilgili yazısı ve Sayıştay kararlarında da belirtiliyor.
Diğer yandan birden fazla idari görevde bulunmak da mümkün ancak bu öğretim üyeleri yürüttükleri görevler arasında en yüksek ödeneği olanı yani yalnızca bir görev ödeneğini alabiliyor.
Bu kanun ve kararlara göre bakıldığında Nihat Hatipoğlu’nun vekaleten yürüttüğü dekanlık görevlerinden dolayı maaş almasının mümkün olmadığı anlaşılıyor. Hatipoğlu, en yüksek ödenek olduğu için yalnızca rektörlük için görev ödeneği alabiliyor.
Yapılan eleştiriler üzerine Nihat Hatipoğlu da bir açıklama yaparak, üniversitenin yeni kurulması dolayısıyla fakültelerdeki resmi işlerin yürütülmesi için YÖK’ün onayıyla dekanlık görevlerine vekalet ettiğini ve herhangi bir ek ödenek ya da maaş almadığını söyledi.
Yapılan doğruluk kontrolü sonunda, Nihat Hatipoğlu’nun dekanlık görevlerini resmi işlemlerin yapılması için yürüttüğü ve bu görevler dolayısıyla kanunda belirtildiği gibi herhangi bir ödenek almadığı anlaşılmaktadır.