Mor Lahana Kesitini Gösterdiği İddia Edilen Fotoğraflar



Sosyal medyada bir kullanıcı, 4 ayrı fotoğraf paylaşarak görseldekilerin mor lahana kesitleri olduğunu iddia etti. Profilinde bir üniversitede akademisyen olduğu bilgisi yer alan Türker Tekin Ergüzel adlı kullanıcının paylaşımı 20 binden fazla beğeni aldı ancak fotoğraflar lahana kesitlerini göstermiyor.

Fotoğraflar tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında Dan Bebber adlı bir İngiliz kullanıcının paylaşımına ulaşılıyor. Bebber, “mor lahana kar taneleri” bilgisiyle görselleri paylaşmış ancak fotoğrafların gerçek olup olmadığı yönündeki sorulara karşılık kendi çektiği bir lahana fotoğrafına GIMP adlı bir uygulama ile kaleidoskop oluşturduğunu yani fotoğrafa dijital müdahalede bulunduğunu belirtmiş.

Bebber’in eşinin kestiği bir mor lahanadaki katmanları gösteren fotoğraf da profilinde sabitlenmiş olarak yer alıyor.

Orijinal lahana fotoğrafındaki renkler, şekillerin bazı bölümleri ve parlakların manipüle edilmiş fotoğraflardakilerle benzer olduğu görülebiliyor. Buradan anlaşılacağı üzere lahana kesitleri gerçek değil, dijital müdahale ile oluşturulmuş.

Kaleydoskop adlı uygulama, ismini çiçek dürbünü adlı bir aletten alıyor. Bu aygıt, dürbün hareket ettirildikçe ışığın yansımasıyla farklı desenler görülmesini sağlıyor.

İnternette ve mobil mağazalarda bu tür şekiller oluşturmaya yarayan çok sayıda kaleydoskop uygulaması bulunuyor.

İlgili İçerik  Yavuz Sultan Selim'in Türklere "Eşek" Dediği İddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.