Kübalı Doktor Camilo Rodriguez’in Kanser Aşısını Bulduğu İddiası



Kübalı Doktor Camilo Rodriguez’in kanser aşısını bulduğu iddiası doğru değil. 2013 yılından bu yana geleneksel ve sosyal medyanın gündeminde olan haber WhatsApp gruplarında ve İnstagram’da yeniden paylaşılmaya başlandı. Doğruluğu Ne? ekibine ihbar olarak gönderilen bir paylaşımda Camilo’nun kanser aşısını bulduğu ve ilacın bir dolara satılacağı iddiası yer alıyor.

Kanser konusunda Güney Amerika ülkelerinde yapılan çalışmalar son yıllarda sıkça konuşulan konular arasında. Bir çok hastanın da tedavi için bu ülkelere gittiği biliniyor. Yaptığımız araştırmada akciğer kanseri konusunda çalışmaları olan Dr. Rodriguez’in güvenilir kaynaklarda, yaptığı çalışmalarla ilgili haberlerin olduğunu tespit ettik. Haberler ağırlıklı olarak 2016 yılından.

Camilo Rodriguez ile ilgili CNN International’da yayınlanan haberin görseli

 

CNN International’da yayınlanan bu haberden sonra dünyada ve Türkiye’de bir çok haber kuruluşu ve sosyal medya kullanıcısının bu fotoğrafı kullanarak farklı bilgiler verdiği görülüyor. Onlardan birinde Rodriguez’in ABD’ye meydan okuduğu ve ilacın bir dolara satılacağını söylediği iddiası yer alıyor.

Türkçe sayfalarda yapılan aramada bu ifadelerin Habertürk Gazetesinin internet sitesinde, Prof. Neva Çiftçioğlu Banes’in yazısında yer aldığı görülüyor. Bir çok haberde Banes’in yazısına atıf yapılıyor. Banes, ilacın kasıtlı olarak onaylanmadığını öne sürerken, başka kaynaklarda Camilo’nun “Tehdit sırası bende” gibi bir ifadesine rastlanmıyor. İngilizce kaynaklarda ise Cimavax adlı ilaç konusundaki bilgiler, Küba ile işbirliği yapan ABD’deki Rosswell Park Kanser Araştırma Enstitüsünün Yöneticisi Dr. Kelvin Lee’nin 2016 yılında yaptığı açıklamalarda yer alıyor.

Dr. Lee, ilacın bağışıklığa yönelik bir tedavi yöntemiyle akciğer kanseri hastalarının ömrünü uzatabildiğini ancak Amerikan İlaç Dairesiyle görüşmelerinin devam ettiğini belirtiyor. Tıp dünyasında o yıldan bu yana tartışmalar devam ederken ilacın kanser tedavisinde destek olarak kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Türkiye’de tıbbi onkoloji alanının tanınmış isimlerinden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Cimawax konusunda Star Gazetesine verdiği röportajda Küba’nın ürettiği aşıyla ilgili bir değerlendirmede bulundu. Özdoğan, aşıyı kullananların kullanmayanlara oranla 2 ay kadar daha fazla yaşadığını ancak aşının yalnızca 4. evre akciğer kanseri hastalarının tedavisine katkı sağladığını ve bilimsel verilerin yetersiz olduğunu belirtiyor.

İlgili İçerik  Ümit Özdağ'a "Suriyeli misiniz?" şeklinde soru sorulduğu iddiası

Bir çok uzmanın değerlendirmelerini alan NTV’nin haberinde de ilacın Türkiye’de kullanılmaya başlandığı, normal sürecinde ilerleyen kanser tedavisine ek olarak Küba’dan gelen ilaçların sadece belirli hastalara verilebildiği belirtiliyor. Uzmanlar, aşı olarak bilinen ilacın hastaların 2-3 ay daha yaşamalarını sağladığını ve 5 doz uyguladıklarını ifade ediyor. İlacın bir dozu ise 2 bin 800 dolar. İlaçlar 2019 yılı başından itibaren sağlık bakanlığının izniyle Küba’dan ithal ediliyor ve 5 doz 14 bin dolara mal oluyor ancak kesin sonuçlar vermediği için SGK bu ilaçları ödeme kapsamına almıyor.

 

Sonuç olarak, Kübalı Doktor Rodriguez ve Küba’da üretilen diğer ilaçların bilimsel açıdan kanserin yenilmesine etkisiyle ilgili “umut verici gelişmeler olduğu” ancak yeterli kanıt olmadığı ve şu an uygulanan tedavinin yerini alamayacağı belirtiliyor. İddiaya konu olan bilginin 2016 yılından olduğu, ilacın kanseri önleyen bir aşı değil tedaviye yardımcı bir ilaç olduğu ve bir dolara satılacağı ifade edilen kanser aşısının 2800 dolara satıldığı anlaşılıyor.

Kaynaklar

– Prof. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes’in yazısı

https://m.haberturk.com/saglik/haber-amp/1298346-omur-uzatan-buluslar-buyuk-ilac-tuccarlarinca-yok-ediliyor

– Prof. Dr. Mustafa Özdoğan’ın röportajı

https://www.drozdogan.com/kuba-kanser-asisi-yeniden-tartisiliyor-peki-gercek-nedir/

– NTV’nin konuyla ilgili haberi

https://www.ntv.com.tr/saglik/kubanin-kanser-asilari-omru-ne-kadar-uzatiyor-turkiyeye-getirilen-asilari-kiml,TboQyU5l4Uau9FALJB9lUA

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.