Sosyal medyada ve Whatsapp’ta paylaşılan bir görselde, Koronavirüs testi pozitif çıkan bir kişinin helallik isterken tüm köye sarılıp öptüğü ve köyün karantina altına alındığı iddia edildi.
Şehir ya da ilçe ve herhangi bir ismin verilmediği iddia bir internet sitesinde de yer aldı. “Fıkra gibi ülkeyiz” cümlesiyle başlayan ifadelerin aynı şekilde sadece bu internet sitesinde yer aldığı ve fotoğrafın da aynı fotoğraf olduğunu tespit ettik.
“Şapır şupur öptü” gibi ifadelerin yer aldığı iddiadaki anahtar kelimelerle arama yapıldığında, COVID-19 testinin pozitif çıktığını öğrenen İstanbul Kartal’da bir mahalle muhtarıyla ilgili haberler olduğu görülüyor. Muhtarın sosyal medyadan paylaşım yaparak mahalleliden “size de bulaştırmış olabilirim. hakkınızı helal edin” dediği ancak sarılıp öpüşerek virüs bulaştırma gibi bir ayrıntı, haberlerde yer almıyor.
İddiada kullanılan İHA logolu fotoğraf, tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında ise İhlas Haber Ajansı’nın Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesine bağlı Kurudere Köyünün karantina altına alınmasıyla ilgili haberine ulaşılıyor. Haberde, iki kişinin testinin pozitif çıkması nedeniyle köyün karantina altına alındığı belirtiliyor.
Ancak haberde hasta kişilerin köy halkından helallik istediği, sarılıp öpüştüğü gibi bir bilgi yer almıyor. Haberin videosuna da ajansın Youtube kanalında ulaşılabiliyor. Videoda herhangi bir yetkiliden açıklama, köyden ya da dışardan herhangi bir kişinin röportajı bulunmuyor.
Haberde Kırklareli Valiliğinin açıklamasına yer veriliyor. Valiliğin internet sitesinde de yer alan açıklamaya bakıldığında, iki kişide virüs tespit edildiği ve bu kişilerin köydeki diğer insanlarla temas ettiğinin belirlenmesi üzerine tüm köyün karantina altına alındığı ve sokağa çıkma yasağı getirildiği ifade ediliyor.
Valiliğin açıklamasından, testleri pozitif çıkan iki köylünün test yapılmadan önce köylülerle temas ettiği anlaşılırken, köyde komşuluk ilişkilerinin aktif olması nedeniyle karantina kararı alındığı vurgulanıyor.
Yapılan doğruluk kontrolü sonunda, karantina altına alınan bir köyle ilgili haber ve fotoğraf kullanılarak, mizahi bir üslupla, “tüm köye helalleşirken virüs bulaştırdı” haberinin uydurulduğu anlaşılmaktadır.