Konya’daki Dedemli Evlerinin TOKİ’ye ait olduğu ve depremzedelere verilmediği iddiası



Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, Konya’daki Dedemli Evlerinin TOKİ’ye ait olduğunu ve boş olmasına rağmen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremzedelere tahsis edilmediğini iddia etti. Dedemli evlerinden video ve görsellerin de yer aldığı paylaşımlar 3 milyondan fazla görüntüleme aldı ancak iddia doğru değil.

İnternette ve sosyal medya platformlarında anahtar kelimelerle arama yapıldığında Dedemli Evleriyle ilgili çok sayıda habere ulaşılabiliyor. İlk olarak bu evlerle ilgili bilgilere bakalım. Dedemli Evleri, Konya’da yapılan Bozkır Barajı nedeniyle evleri sular altında kalacak olan Hadim İlçesine bağlı Dedemli Köyü sakinleri için TOKİ tarafından yapıldı. Yani TOKİ bu evlerin sahibi değil. Meram İlçesine bağlı Çarıklar Mahallesinde yapılan evler, Dedemli’de evi su altında kalan ya da baraj doldukça su altında kalacak mahalle halkı için yapıldı. Evlerin sahibi TOKİ’ye maliyetin bir kısmını ödeyerek hak sahibi olan Dedemli halkı.

TOKİ tarafından köy halkına teslim edilen 428 konutun hayvancılık ve tarım yapılabilecek alanları bulunuyor.

TOKİ tarafından 2021 yılında hak sahiplerine kura ile teslimi yapılan Dedemli Evlerine bazı köylüler yerleşti ancak önemli bir bölümü sahiplerinin başka evleri olması nedeniyle boştu. 6 Şubat 2023’te yaşanan depremler sonrası evlerin sahipleri köylülerin kurduğu dernek aracılığıyla duyurular yapılarak 23 Şubata kadar 79 ev depremzedelere ücretsiz tahsis edildi.

Dedemli SEYDER Başkanı Ali Ceviz, iki katlı olan evlerde ilk etapta yaklaşık 600 depremzede ailenin kaldığını, boş olan evlere hayırseverler tarafından soba kurulduğu, ev eşyaları alındığı ve depremzedelerin gıda ve kıyafet ihtiyaçlarının da karşılandığını açıkladı.

Sonuç olarak Konya’daki Dedemli Evlerinin TOKİ’ye ait olduğu doğru değil. Evlerin sahibi olan vatandaşlar gönüllülük esasıyla depremzedelere evlerini açtılar.

İlgili İçerik  Aşı pasaportu iddiaları

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.