Kabil Üniversitesine kadınların girişinin yasaklandığı iddiası



New York Times Gazetesinde yer alan bir haberde, Kabil Üniversitesinden kadın öğretim üyeleri ve öğrencilerin uzaklaştırıldığı ve üniversite eğitimi almalarına izin verilmeyeceği iddia edildi. Euronews gibi çok sayıda uluslar arası yayının yanı sıra, haber Türkiye’de de bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında yer aldı ancak iddia doğru değil. Haberler sahte bir Twitter hesabına dayandırılmış.

New York Times ve diğer kuruluşlar, haberlerde kaynak olarak Kabil Üniversitesi Rektörü Mohammed Eşref Ghairat’a ait olduğu iddiasıyla bir Twitter paylaşımını göstermiş. Paylaşımda kadınların üniversiteye girmesine izin verilmeyeceği belirtiliyor.

İnternette Türkçe ve İngilizce anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında, Taliban’ın kadınların üniversiteden uzaklaştırma yönünde karar aldığına dair bir bilgiye rastlanmıyor. Taliban sözcülerinin de yeni uygulamayla ilgili bir açıklaması bulunmuyor. Twitter’da yapılan araştırmada ise Ortadoğu haberlerinde öne çıkan sitelerden Mepanews’in haberin doğru olmadığını aktardığı yazısına ulaşılıyor.

Afganistan’dan kaynaklara atıf yapılan haberde, üniversite öğretim üyelerinin böyle bir yasak olmadığını, üniversiteye kadınların girebildiğini söylediği aktarılıyor.

TRT World Muhabiri Hasan Abdullah, Taliban kaynaklarıyla görüştüğünü ve NYT’nin sahte Twitter hesabını kaynak gösterdiğini belirtti. Afganistan’daki yerel gazeteci ve haber siteleri de üniversite yetkililerinden aldıkları bilgiye göre, rektöre ait bir Twitter hesabı olmadığını, paylaşımların yapıldığı hesabın sahte olduğunu ve kadınların üniversitede eğitimin devam ettiğini aktardı.

Haberlerle ilgili onaylı Facebook sayfasından bir açıklama yapan Kabil Üniversitesi yönetimi de, Rektör Ghairat’ın sosyal medya kullanmadığını, kaynak gösterilen Twitter hesabının sahte olduğunu duyurdu.

Sahte hesabı açan kişi, haberin yayınlandığı günün (28 Eylül 2021) akşam saatlerinde hesabı yayından kaldırdı.

Afganistan Yükseköğretim Bakanı Hakkani, kız ve erkek öğrencilerin sınıflarda perde ile ayrılmış bölümlerde oturtulmasının ardından yaptığı açıklamada kız öğrencilerin ve öğretim üyelerinin görevlerine devam edeceğini ancak ayrı sınıflarda eğitim yapılacağını açıklamıştı.

İlgili İçerik  Koronavirüs'ün Laboratuvarda Üretildiği ve Patentinin Alındığı İddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.