Iraklı tarihi eser uzmanının Berlin’e kaçırılan eserler için ağladığı iddiası



Sosyal medyada ve internette zaman zaman paylaşılan bir fotoğrafla birlikte, Iraklı tarihi eser uzmanının Berlin’de ziyaret ettiği bir müzede Irak’tan getirilen tarihi eserleri görünce “Çaldılar seni ey Irak” diyerek ağladığı iddia ediliyor.

Bir başka paylaşımda ise fotoğrafın Fransa’daki Louvre Müzesinde tarihi eserleri çalınan Iraklılar’ı gösterdiği iddia edildi.

Fotoğraftaki kadının Iraklı Arkeolog ve Şair Amal El Jubouri olduğu iddia edilen yazılar da yer alıyor. Fotoğraftaki erkeğin kim olduğu bilinmiyor. Ancak her iki iddia da doğru değil. Fotoğraf, tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında, Berlin ya da Fransa’da değil Irak’ın başkenti Bağdat’ta 2003 yılında çekildiği anlaşılıyor.

Reuters Haber Ajansının arşivinde yer alan bilgi dökümünde, fotoğrafın Bağdat Müzesindeki Nemrud eserleri galerisinin açılışında kaydedildiği ve 1990’lı yılların başından bu yana kayıp olan Asur Medeniyeti eserlerinden Nemrud hazinesinin bir banka kasasında bulunup müzeye getirildiği bilgisine yer veriliyor.

Fotoğraftaki kadının Iraklı Şair El Jubouri olduğu iddiası da doğrulanamıyor.

Doğrulama girişimi Malumatfuruş da bu konuda bir inceleme yayınladı. Burada da El Jubouri’nin konuyla ilişkilendirilmesinin nedeninin, Iraklı Sanatçı’nın Bağdat’taki Milli Kütüphane’nin yanmasının ardından “Bu 21. yüzyılda yaşanan yeni bir barbarlık. Bunu yapanlar insan olamaz. Burada sizin tarihiniz de yandı. Binlerce Osmanlı el yazması ve Osmanlı belgesi vardı” diyerek göz yaşlarına boğulduğu şeklindeki haberler olduğu belirtiliyor.

Bağdat Müzesinde yer alan bir çok tarihi eser ABD’nin işgali sonrası çıkan karmaşada yağmalandı. Bu eserlerden bazıları bulundu ve müzeye geri getirildi. Sümerlerden kalma Warka Vazosu bunlardan biri. Çalındığı düşünülen Nemrud Hazinesinin ise Irak Merkez Bankasının kasasında saklandığı tespit edildi ve işgal sonrası müzeye tekrar teslim edildi.

İşgal döneminde ABD ordusu, bir çok tarihi esere zarar vermek ve çalınmasına göz yummakla suçlanırken, sonraki yıllarda ABD’nin bazı eserlerin izini sürerek Irak’a geri gönderdiği yönünde haberler bulunuyor.

İlgili İçerik  Çekirge İstilasının Türkiye'ye Yöneldiği İddiası

Sonuç olarak iddiaya konu fotoğrafın, Berlin ya da Paris’te değil Bağdat’ta, ABD’nin işgalinden sonra ortaya çıkarılan Nemrud Hazinesinin müzede sergilenmesi sırasında çekildiği anlaşılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Televizyon haberciliği, spikerlik ve dijital içerik editörlüğü alanında çalışmaları bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.