Güney Kore Dizisinde Koronavirüs’ün Biyolojik Silah Olduğunun Söylendiği İddiası



Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana komplo teorileri de hızla yayılıyor. Film, kitap ve çizgi romanlardaki bölümlerden virüsün yayılacağının önceden bilindiği iddiaları üretilirken en çok etkileşim alan iddialardan birine Güney Kore dizisi “My Secret Terrrius” kaynaklık etti. 2018 yılında yayınlanan dizinin 10. bölümünde Koronavirüs salgınının haber verildiği iddia edildi.

Doğruluğu Ne? ekibine yoğun şekilde ihbar gelmesi üzerine diziyi izledik. İstihbarat-Polisiye türündeki dizinin 10. ve 11. bölümlerinde aşı satmak isteyen bir ilaç şirketinin Koronavirüs’ün genleriyle oynayıp öldürücülüğünü yüzde 90’a çıkardığı konusu işleniyor. Yani görüntü doğru ve dizide yer alıyor. 11. bölümde ilaç şirketinin aşı satma teklifini kabul etmeyen sağlık bakanına virüs bulaştırılmak isteniyor ve bakan son anda kurtuluyor. Halkta oluşan hastalık paniği nedeniyle de hükümet aşıyı almak zorunda kalıyor. Dizide virüsün aşısının olmadığının belirtilmesi de normal çünkü SARS’ın da 2003 yılından bu yana çalışmalar sürse de aşısı bulunamadı.

Kehanet gibi olsa da bu tür ilişkilendirmeleri komplo teorisi olarak değerlendirmek gerekiyor. Komplo teorilerini doğrulamak hayli zor ancak Koronavirüs’ün ilk kez 2019 yılı Ocak ayında, yani Çin’de salgının başlamasından sonra isminin duyulmadığını bilmek önemli. Hayvanlardan insanlara geçen bu virüs 1960’lı yıllardan bu yana insanlarda farklı türlerde görülüyor ve hepsi Koronavirüs ailesinden. Çok bilinen SARS ve MERS de bu aileden. Daha önce yaptığımız doğrulamalarda olduğu gibi kitap, film ve çizgi romanlarda Koronavirüs isminin geçmesi doğal. Ayrıca bu virüsün 2019 yılında çıkan bir alt tür olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bu tür ilişkilendirmeler komplo teorilerine ilgiyi arttırıyor ancak biyolojik saldırının basit bir dizide açık edilmesi, üstün bir güç atfedilen saldırıyı düzenleyenler için fazla amatörce olsa gerek. Ya da “dizi yapımcıları biliyorsa herkes bilmez mi?” diye sorarak şüpheci olmak gerek.

İlgili İçerik  Küba'nın Geliştirdiği İnterferon Alpha 2B Adlı İlacın Koronavirüs'ü Yendiği İddiası

Sonuçta salgın hastalıkla ilgili polisiye bir senaryo yazıyorsanız ve gerçeklik algısı oluşturmak istiyorsanız o alanla ilgili bilinen konular üzerinde oynama yapmak bir senaryo yazım tekniği. Sonuç olarak, “İyi çalışılmış bir senaryo”dan fazlasını söylemek hayli zor.

Selçuk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığında görev yapıyor. Yerel gazetelerde tarih, kültür ve sanat alanında araştırma ve yazıları yayınlanıyor. Elektronik haberleşme, televizyon ve multimedya alanında çalışmaları bulunuyor. Doğrulama ekibinde araştırma editörlüğü yapıyor.