Göçmenlerin E-Devlet Üzerinden İsim Değiştirebildiği İddiası



Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, katıldığı bir televizyon programında, E-devlet uygulaması üzerinde yapılan isim ve soy isim değişikliğinin göçmenler ya da Türk vatandaşlığına geçen yabancılar için başlatıldığını iddia etti.

Ancak İnce’nin iddiası doğru değil. E-devlet üzerinden yapılan isim ve soy isim değişikliği uygulaması Türk vatandaşlarına yönelik ve yalnızca genel ahlaka aykırı, gülünç isim ve soy isimler ile harf hatası olan isimlerin değiştirilmesini kapsıyor.

E-Devletin ilgili bölümü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde de uygulamanın kapsamı açıkça belirtiliyor.

Bu kriterlerin dışındaki isim ve soy isim değişiklikleri için mahkemeye kararı gerekiyor.

Diğer yandan Türk vatandaşlığına geçen göçmen ya da yabancıların oy kullanmak için isim değiştirmesi zorunluluğu bulunmuyor. 18 yaşını doldurmuş her vatandaş seçimlerde oy kullanma hakkına sahip oluyor.

120 bin Suriyeli oy kullanabilecek

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından 19 Ağustos 2022 tarihinde yapılan açıklamada 211 bin 908 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği açıklandı. Bu kişilerin 120 bin 133’ü reşit yani oy kullanma hakkına sahip. Aynı tarihli açıklamada 104 bin 976 Ahıska Türkü, 7 bin 1 Uygur Türkü ve 39 bin 294 Afganistan uyrukluya Türk Vatandaşlığı verildiği belirtildi. Bu uyruklardan vatandaş olanların ne kadarının reşit olduğu bilgisi bulunmuyor.

İlgili İçerik  Refah Düzeyi Yüksek Ülkelerde Doğum Hızının Arttığı İddiası

Selçuk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığında görev yapıyor. Yerel gazetelerde tarih, kültür ve sanat alanında araştırma ve yazıları yayınlanıyor. Elektronik haberleşme, televizyon ve multimedya alanında çalışmaları bulunuyor. Doğrulama ekibinde araştırma editörlüğü yapıyor.