Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’na yönelik “eğildi” iddiaları



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar Emiri’nin önünde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Selahattin Demirtaş’ın önünde eğildiği iddiaları doğru değil.

CHP’nin resmi Twitter hesabından yapılan bir paylaşımda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Katar Emiri Temim’in önünde eğildiğini iddia ettiği bir paylaşım yapıldı. Paylaşım hızlı bir şekilde sosyal medyanın gündeminde ilk sıralara yerleşti.

Karar Gazetesi tarafından yayımlanan fotoğrafta fotoğrafta Erdoğan’ın elini göğsüne götürerek eğildiği görülüyor ancak iddiaya cevap veren Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Erdoğan’ın karşılanma sırasındaki görüntülerini paylaştı. Erdoğan’ın burada eğilmediği, görüntünün bir karesinin manipüle edildiği anlaşılıyor.

Videonun 5. saniyesindeki görüntünün kullanılarak iddiaya dayanak olarak kullanıldığı görülebiliyor.

Bu iddianın ardından bazı sosyal medya kullanıcıları ve Ak Partili Afyonkarahisar-Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Selahattin Demirtaş’ın önünde eğildiğini iddia ederek bir fotoğraf paylaştı.

Kılıçdaroğlu ile Demirtaş’ın birlikte görüldüğü fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında, görüşmenin 2015 yılında gerçekleştiğine yönelik haberlere rastlanıyor ancak haberlerde böyle bir fotoğraf karesine yer verilmediği görülüyor.

Görüşmenin video kaydına Youtube’da ulaşılabiliyor. Anadolu Ajansı’nın görüntülerinde bir eğilme anı olmadığı, Kılıçdaroğlu’nun Demirtaş ile tokalaşıp gazetecilere poz verdikten sonra koltuğa oturduğu sıradaki (49. saniye) karenin alındığı anlaşılıyor.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda her iki liderin görüntülerinin de manipüle edilerek muhataplarının karşısında eğilmiş gibi gösterildiği anlaşılmaktadır.

İlgili İçerik  Kızılay'ın Deprem Bölgesinde Çadır Kurmadığı İddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.