Bursa’da inşaat şirketinin “helal ev” vaadiyle dolandırıcılık yaptığı iddiası



Sosyal medyada “Zam Haber” adlı hesaptan yapılan bir paylaşımda, Rukiye Tuğrul adlı bir kadının “Helal ev yapıyoruz” vaadiyle Bursa’da 600 aileyi dolandırdığı iddia edildi. 3 milyondan fazla görüntülenme alan ve Prof. Özgür Demirtaş’ın da paylaştığı Twitter gönderisinde, üzerinde bir kadının fotoğrafıyla birlikte “dini bütün ailelere helal ev yapıyoruz. Mehdi gelmeden siz bize gelin” yazan bir kartvizit görseli de yer aldı ancak iddia büyük ölçüde yanlış.

Anahtar kelime ile arama yapıldığında, 2016 ve 2018 yılından çok sayıda habere ulaşılıyor. Gazetelerde 2016 yılı şubat ve mart ayında yer alan haberlerde, Rukiye ve Ahmet Toğrul çiftinin, sahibi oldukları inşaat şirketi aracılığıyla insanlardan ev yapmak için para topladığı ve yüzlerce kişiye dolandırdığı, mağdurların şikayeti üzerine açılan dolandırıcılık davasında 657’şer yıl hapis cezası aldıkları bilgisine yer veriliyor.

Bursa yerel basınında da dolandırıcılık ile ilgili haberler sıklıkla yer almış ancak ne yerel ne de ulusal basında dolandırıcılık yapan şirketin “helal ev yapıyoruz” vaadinde bulunduğuna yönelik hiçbir bilgiye rastlanmıyor. Uludağ İnşaat adlı şirketin “kira öder gibi ev sahibi olma” vaadinde bulunduğu ve yüzlerce kişiden 2 milyon 628 bin TL toplayarak dolandırıcılık yaptığı belirtiliyor.

2016 yılında tamamlanan davanın karar duruşması sonrası 657’şer yıl hapis cezası alan çift iki yıl boyunca polisten kaçmış, 2018 yılında Ankara’da saklandıkları yere düzenlenen operasyonla yakalanmıştı.

Paylaşımda yer alan görsel tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. Üzerindeki ifadeler, telefon numarası yazmaması, kartvizite benzemeyen tasarım nedeniyle görselin mizah amaçlı oluşturulduğu kolayca anlaşılıyor. Görseldeki fotoğraf da Rukiye Toğrul’un yakalandıktan sonra kaydedilen görüntülerinden alınmış. Dolayısıyla, dolandırıcılık olayı yaşanmadan önce kartvizitte yer alması mümkün değil.

Malumatfuruş da, kartvizitin stok görsel üzerine montajlandığını ortaya koydu.

Doğrulama girişimi Malumatfuruş’un görselin montaj olduğuna dair kanıtı.

2006 ve 2007 yıllarında farklı şehirlerde konut dolandırıcılığı yaptığı ortaya çıkan Toğrul çiftinin Ankara’da yakalandıktan sonra kaydedilmiş görüntüleri de bulunuyor.

İlgili İçerik  5G ve Koronavirüs Arasında İlişki Var mı?

İNCELEME SONUCU

– Rukiye Toğrul ve eşinin konut dolandırıcılığı yaptığı doğru ancak 2006 yılında yaşanan, 2018 yılında yakalanan şahıslarla ilgili haber 2023 yılında, güncel bir olay gibi gündeme getirildi.

– Toğrul çifti “helal ev” değil “kira öder gibi konut sahibi olma” vaadiyle insanları dolandırdı. Kartvizit dijital montajla oluşturulmuş.