Suriye’de Kaydedilen Videodaki Sivillerin, Türkiye’nin Operasyonundan Kaçtığı İddiası



Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin operasyonu nedeniyle 400 bin kişinin göç ettiği iddiasıyla paylaşılan video doğru değil.

Almanya’da yayın yapan ZDF kanalının Facebook hesabından “Türkiye’nin saldırıları Kuzey Suriye’de 150 binden fazlası çocuk olmak üzere 400 bin kişiyi kaçışa zorluyor” ifadeleriyle bir video paylaşıldı. 23 Aralık 2019’da paylaşılan, 935 kişi tarafından beğenilen ve 675 yorum alan videoda Türkiye’nin operasyonu nedeniyle zor durumda olduğu iddia edilen çocuklarla yapılan röportajlara yer veriliyor.

TRT World Muhabiri Yunus Paksoy, Bild Gazetesi bu görüntülerin kaynağını sorunca ZDF editörlerinin videoyu sayfalarından kaldırdığını belirtti ve muhabir Julian Röpcke’nin paylaşımına atıf yaptı. 

Röpcke’nin de yanlış videoyu farkeden Bild Muhabiri Mo Rabie’nin paylaşımını alıntıladığı görülüyor. Röpcke  ZDF’nin yayınladığı videodaki çocukların görüntülerinin UNICEF’in internet sitesinden alındığını ortaya koyan görseller yayınladı. Röpcke, “sahte haber için UNICEF’in videosunun kullanıldığını” belirterek, sivillerin Türkiye’nin değil Rusya’nın saldırısı nedeniyle evlerini terk ettiklerini ifade etti. 

Mo Rabie, İdlib’de kampta yaşayan çocuklarla yaptığı röportajın da görsellerini ve metnini paylaşarak, ZDF kanalına tepki gösterdi.

Yaptığımız araştırmada Bild muhabirlerinin ortaya koyduğu bilgilerin doğru olduğu görülüyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan videoda çocukların İdlib’de Rusya ve Rejim saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen Suriyeliler olduğu belirtiliyor. ZDF’nin görüntülerini kullandığı çocukların bu videoda konuşan çocuklar olduğu anlaşılıyor. 

 

ZDF Kanalı Bild muhabirlerinin sorusu ve gelen tepkiler üzerine Facebook’taki paylaşımını kaldırdığı görülüyor.

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonunda, Türk ve Alman Gazetecilerin ortaya koyduğu gibi, ZDF’nin Türkiye’nin operasyonu nedeniyle 400 bin sivilin evini terk ettiği iddiasıyla kullandığı videodaki sivillerin İdlib’de Rusya ve Esad Rejimi saldırılarından kaçan siviller olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

– ZDF Kanalının Facebook paylaşımının ekran görüntüleri

İlgili İçerik  Danimarkalı yardımsever kadın ve "Cadı" ilan edilen Afrikalı çocukla ilgili iddialar

– TRT World Muhabiri Yunus Paksoy’un paylaşımı

https://twitter.com/yunuspaksoy/status/1209118864707076096?s=20

– Bild Gazetesi Muhabiri Mo Rabie’nin Twitter paylaşımı

https://twitter.com/Mo19Rabie/status/1209099761502044160?s=20

– Bild Gazetesi Muhabiri Julian Röpcke’nin Twitter paylaşımı

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1209115002319364097?s=20

– UNICEF’in internet sitesinde yer alan video

https://www.unmultimedia.org/avlibrary/asset/2505/2505269/

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.