Pazarcık’taki petrol kuyusunu işleten ABD şirketinin depremi tetiklediği iddiası



Yargıç Harmankaya adlı bir kişi, Twitter hesabında depremden bir kaç gün sonra yaptığı bir paylaşımda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölgede petrol arayan bir ABD şirketinin 6 bin metrede bomba patlatması nedeniyle oluştuğunu öne sürdü.

Harmankaya’nın paylaşımları yaklaşık 500 bin etkileşim aldı ve bazı internet haber siteleri de iddiayı paylaştı fakat iddia uydurmadan ibaret.

İlk iddiada Pazarcık’ta ABD şirketinin petrol aradığı öne sürüldü ancak Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki petrol arama faaliyetleriyle ilgili haritasında böyle bir bilgi bulunmuyor. Kahramanmaraş/Pazarcık’taki petrol aramasını Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yani bir devlet kuruluşu yürütüyor.

Haritadaki kırmızı bölgeler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın arama alanlarını gösteriyor.

Harmankaya’nın iddiasındaki bir başka konu ise Pazarcık’ta petrol kuyusunun patladığı ve yangının halen söndürülemediği oldu. Bu iddia da yanlış. Çünkü yangın petrol kuyusunda değil Irak-Türkiye petrol boru hattında 2022 yılı ocak ayında çıktı ve kısa süre sonra söndürüldü.

İddiada yer verilen bomba fotoğrafları ise yalnızca yer altı sığınaklarını ve tesisleri vurabilecek güçte olan GBU-57 adlı bir bomba. Depremin yerin kilometrelerce altında meydana geldiği düşünülürse bu bombaların etki etmesinin mümkün olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Depremin HAARP denilen teknolojiyle deprem oluşturulduğu ve HAARP gemilerinin Türkiye’ye geldiği iddiasını daha önce çürütmüştük. Petrol kuyularındaki patlama ile deprem tetiklendiği iddiasına dayanak oluşturacak bir bilimsel veri de yok. Deprem ve jeoloji uzmanları, kilometrelerce alanda ve derinlikte meydana gelen bir fay kırılmasını ve bu büyüklükte kara parçasını dakikalarca hareket ettirebilecek bir teknoloji ya da bomba olmadığı görüşünde.

İlgili İçerik  ABD'nin deprem tetiklemek için HAARP gemisini Türkiye'ye gönderdiği iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2000 yılında haberciliğe başladı. İletişim fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimleri aldığı Selçuk Üniversitesi Televizyonunun 15 yıl haber koordinatörlüğünü yürüttü. Medya-siyaset ilişkisi, televizyon haberciliği, yeni medya ve medya okur yazarlığı alanlarında yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor. Doğruluğu Ne? platformunun kurucusu ve yayın yönetmenliğini yürütüyor.