Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Covid-19 geçirmiş kişilerin bağışıklıklarının daha koruyucu olduğunu ve daha uzun süre koruduğunu, bu yüzden aşı olmaya gerek olmadığını iddia etti. Twitter’da Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu da, hastalığı geçirenlerin daha düşük ihtimalle yeniden hasta olduğunu ve bağışıklıklarının aşılananlara göre daha uzun sürdüğünü ifade eden bir paylaşım yaptı ancak birçok bilimsel çalışmanın sonucu iddiayı doğrulamıyor.
Daha önce İsrailli bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada doğal bağışıklığın yani hastalığı geçirerek kazanılmış bağışıklığın yapay kazanılmış yani aşıyla kazanılmış bağışıklıktan daha koruyucu olduğunu açıklandı Ancak yapılan incelemelerde çalışmanın bilimsel bir çalışma objektifliğinde olmadığı belirlenmiş.
Yapılan farklı çalışmaların sonuçlarını derleyen Nebraska Medicine, Covid-19 geçirmiş insanların %36’sının hiç Covid-19 antikoru oluşturmadığı gözlemlendi. Yani hastalığı geçirmiş olmak kesinlikle antikor oluşturulacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca çoğu kişi hastalığı belirtisiz ya da hafif atlattığı için daha düşük antikor oluşturuyor.
Doğal kazanılmış bağışıklığın daha uzun süre koruduğu da başka bir yanlış bilgi. Yapılan çalışmalarda doğal kazanılmış bağışıklığı olan insanların %93.6’sının antikor seviyesi, oldukça düşük bir eşik değerinin altına indi. Yapay kazanılmış bağışıklığa baktığımızda Pfizer ve Moderna için yapılan çalışmalar bu aşıların korumasının 6 ay olduğunu gösteriyor. İran, Brezilya gibi ülkelerde bilindiği üzere çok büyük vaka sayıları patlak vermişti. Bakıldığında hepsinin doğal kazanılmış bağışıklığı olması ve bu sayede pandemi sürecini atlatmış olmaları beklenir. Görüldüğü üzere hiçbir ülke doğal kazanılmış bağışıkla bu süreci atlatamadı.
Covid-19 geçirmiş ve aşılanmamış kişilerle hem Covid-19 geçirip hem aşılanmış kişilerle yapılan araştırmalar gösteriyor ki aşılanmamış kişilerin tekrar COVID-19 kapma olasılığı, tam aşılı kişilere kıyasla daha fazla.
Mart ayında yapılan bir araştırma, hastalığı geçirmiş ve tek doz mRNA aşısı olmuş kişilerin antikor düzeylerinin hastalığı geçirmeden iki doz aşı yapılmış kişilerle aynı ya da yakın düzeyde olduğunu tespit etti.
Cerrahpaşa Üniversitesinde yapılan bir araştırma da hastalığı geçirdikten sonra yapılan tek doz aşının (Sinovac) antikor düzeyini 3 kat arttırdığını ortaya koydu.
Türkiye Sağlık Bakanlığı da, hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklıklarının tekrar zayıflaması ve virüsün mutasyona uğraması ihtimaline dayanarak hastalık sonrası bir doz mRNA ya da inaktif aşı yapılmasını tavsiye ediyor.
Özetle yapılan kabul edilebilir bilimsel çalışmaların çoğunluğuna göre Covid-19 geçirmiş kişiler de bağışıklık oluşturmamış olabilir. Oluşturmuş olsalar dahi antikor seviyeleri tam aşılanmış kişilere göre daha kısa sürede düşebiliyor ve hastalık sonrası tek doz aşı yaptırmak antikor seviyesini yükseltiyor.
Kapak görseli: UW Medicine