Üç Afgan Yöneticinin ABD bursuyla eğitim aldığı iddiası



Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban Lideri Şir Muhammed Abbas ve ABD’nin Eski Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın Amerika’da burslu eğitim aldığı iddia edildi. Twitter’da yapılan bir paylaşım 7 binden fazla beğeni aldı.

Afganistan siyasetinde önemli yere sahip olan bu üç ismin biyografileri araştırıldığında Eşref Gani ve Zalmay Halilzad’ın Lübnan’daki Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde lisans eğitimi aldığı, Taliban Liderlerinden Şir Muhammed Abbas’ın ise Hindistan’da askeri eğitim gördüğü bilgisine ulaşılabiliyor. Yani iddia kısmen doğru. Taliban yöneticilerinden ABD bursu aldığı doğru değil.

1974 yılında Afganistan’a dönen Eşref Gani’nin, Kabil Üniversitesi’nde antropoloji dersleri verdikten sonra 1977 yılında burs kazanarak New York Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldığı biliniyor.

Eşref Gani

Zalmay Halilzad, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından Chicago Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı ve 1979-1989 yılları arasında Columbia Üniversitesi’nde öğretim görevliliğini yürüttü.

Halilzad Beyrut Amerikan Üniversitesi‘nde eğitim gördü, Chicago Üniversitesinde doktora yaptıktan sonra akademik kariyer yaptı ve Reagan ile George W. Bush’un başkanlıkları döneminde dışişleri ve savunma bakanlıklarında görev üstlendi.

2003-2005 yıllarında Afganistan, 2005-2007 yıllarında Irak Büyükelçisi, 2007-2009 yıllarında ise BM Daimi Temsilcisi oldu.

Zalmay Halilzad

Son olarak kaynaklarda Şir Muhammed Abbas’ın Siyasal Bilimler lisans eğitiminin ardından Dehradun şehrinde Hindistan Ordusunda askeri eğitimine devam ettiği bilgisi yer alıyor. Taliban’ın şu an Katar’daki siyasi ofisinin şefi olan Abbas, 1996-2001 arasında Taliban yönetiminde bakan yardımcılığı yapmıştı.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai

Sonuç olarak Afganistan’da ABD döneminde başkanlık yapan Eşref Gani ve ABD’de uzun yıllar diplomatlık Zalmay Halilzad’ın ABD’de eğitim aldığı doğru ancak Taliban Liderlerinden Şir Muhammed Abbas’ın eğitim ve kariyerinde ABD izine rastlanmıyor.

İlgili İçerik  Çileğin içinden kurtçuklar çıkar mı?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık bölümünde öğrenim görüyor. Yeni medya, tarih ve kültür alanlarına ilgi duyuyor. Doğruluğu Ne? platformunda araştırma ve çeviri editörü olarak görev yapıyor.