Twitter’ın bot hesaplarla mücadele için hayata geçirdiği organik olmayan davranışlar sergileyen hesapları kapatma uygulaması nedeniyle büyük eleştiriler alıyordu. Dünyada ve Türkiye’de on binlerce hesap bu nedenle kapatıldı ancak bir çok gerçek kullanıcı hesaplarının haksız şekilde askıya alındığı gerekçesiyle Twitter’a tepki gösteriyor.
Öyle ki platformda sahte haberle mücadele için kurulan girişimlerin hesaplarının dahi askıya alındığı biliniyor. Bu algoritmanın kurbanlarından biri de platformumuzun Twitter hesabı (@dogrulugune) olmuştu. Hesabımız Haziran 2020’de hiçbir gerekçe göstermeksizin askıya alındı.
Aylar boyunca yaptığımız başvurulara hiçbir cevap alamadık. Ta ki Kasım 2020’ye kadar… Twitter 22 Kasım’da hesabımızın yanlışlıkla kapatıldığını belirtti ve özür dileyerek yeniden hesabı aktif hale getirdi.
Hesabımızın yeniden açılması her ne kadar olumlu bir gelişme olsa da, 6 ay boyunca 7 bin takipçimiz ve potansiyel binlerce kullanıcı sahte haberle mücadelemizden mahrum kaldı ve ekip olarak ciddi bir motivasyon kaybı yaşadık.
Bir diğer doğruluk kontrolü girişimi Hoax Eye’ın sahte tarih anlatılarını ortaya çıkardığı Fake History Hunt adlı hesabı da halen askıda bulunuyor.
Sosyal medya platformları dezenformasyon ve yanlış bilgiyle mücadele etmek isterken ifade özgürlüğüne zarar verecek uygulamaları da bu şekilde hayata geçirebiliyor. Algoritmalara güvenmek halen çok tartışmalı bir konu ve yapay zeka uygulamalarının önemli hatalara neden olduğunu bu yanlış uygulamalar bir kez daha göstermiş oldu.
Medya okur yazarlığı ve sahte haberle mücadele adına yaptığımız çalışmaların, bundan faydalanması gereken sosyal medya platformlarının engeline bir kez daha takılmamasını umut ediyoruz.