Plaquenil Adlı İlacın Koronavirüs Hastalarını Tamamen İyileştirdiği İddiası



Sanatçı Zülfü Livaneli, Sanofi Firmasının ürettiği Plaquenil adlı ilacın yapılan testleri başarıyla geçtiğini ve Koronavirüs tedavisinde yüzde 100 başarılı sonuçlar elde edildiğini iddia etti.

Plaquenil adlı ilaç romatolojik hastalıkların yanı sıra sıtma tedavisinde de kullanılan hidroksiklorokinin türünde bir ilaç. Koronavirüs hastaları üzerinde bu ilacın denendiği bilgisi doğru ancak yüzde 100 tedavi etme sonucu elde edildiği doğru değil.

Konuyla ilgili yayınlanan haberlere bakıldığında Sanofi yetkililerinin 24 hasta üzerinde test yaptıkları ve 6 gün sonunda hastaların dörtte üçünde iyileşme görüldüğünü söylediği görülüyor. Fransa Sağlık Bakanı ve hükümet sözcüleri de test sonuçlarının cesaret verici olduğunu ve ilk testleri yapan ekipten bağımsız olarak daha çok hastada ilacın test edileceğini söyledi.

Sanofi’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da aşı ve ilaç konusunda çalışmalarının sürdüğü, piyasadaki bazı ürünlerin etkinliğinin araştırıldığı belirtildi. Kesin sonuç alındığına dair bir bilgi burada da yer almıyor.

Sonuç olarak bu ilaç Koronavirüs tedavisinde kullanılıyor ancak şu an çok küçük bir grupta denendi ve yüzde 100 iyileştirici etkisi olduğu bilgisi doğru değil. Hastalığın tedavisinde benzer şekilde bir çok ilaç kullanılırken test aşamasında olan yine çok sayıda ilaç bulunuyor ancak kesin tedavi sağlayan ilaç henüz yok. Bu ilaçların bir çoğu hafif seyreden vakalarda iyileşme sağlayabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda henüz bir gelişme olmadığını belirtiyor. Ayrıca ilaçların isimlerinin bu şekilde açıklanması panik içinde olan halkın ilaçları stoklamasına neden olabiliyor ki, bir çok kullanıcı bazı hastalar için elzem olan bu ilaçların bulunamayacağı endişesiyle yanlış bilgi paylaşan Zülfü Livaneli’ye de tepki gösterdi.

İlgili İçerik  Camide protokol yolu ve özel koltuklar hazırlandığı iddiası

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, halkın aşırı ilgi göstermesi nedeniyle, Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olduğu için piyasadan ilacı toplatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Televizyon haberciliği ve dijital yayıncılık alanında çalışıyor. Doğruluğu Ne? ekibinde içerik editörü olarak görev yapıyor. Yazılım, sosyal medya, TV ve radyo spikerliği alanlarına ilgi duyuyor.