Sosyal Medyayı Daha İyi Anlamanızı Sağlayacak Yayınlar

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Mete Kazaz ve Dr. Selman Selim Akyüz’ün sahte haber konusunda Türkiye’deki ilk kitap çalışması olan eser dünyada ve Türkiye’de yalan haber sorununu ortaya koyarken, 2018 Genel Seçimleri Öncesi Facebook üzerinde üretilen ve yayılan sahte haberlerin bir incelemesini de sunuyor.

Kitabın tanıtım yazısı şu şekilde:

Gelişen ve oldukça değişen teknoloji ile insanların “gerçekliği” anlama, değerlendirme ve yorumlama süreçleri onları karar verme davranışına geçme noktasında da tahmin edilenden daha fazla etkilediği kaygısından hareket ederek hazırlanan bu kitap, özellikle bulunduğumuz coğrafyada kutuplaşma ikliminin dört mevsim hüküm sürmesi nedeniyle sahte haberin gerçek bilgiden daha işlevsel hale gelerek daha çabuk yayıldığını örnekleriyle ortaya koyuyor.

Sosyal medya kanalları üzerinden anında paylaşılabilen bilgilerle beslenen insanlar giderek çoğalıyor; bu bilgilerin doğru olup olmadığı çoğu zaman sorgulanmıyor. Sahte haberler internet kullanıcılarının görüşlerini ve seçim davranışlarını etkilediği zaman demokrasi için bir tehdit oluşturuyor. Bu kaygılardan hareketle kuramsal tamamlamaların yanı sıra sahte haber konusunda medya okuryazarlığı oluşmasına temel olacak bilgileri de paylaşmaya çalıştığımız bu kitapta; uygulama alanı olarak 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimleri öncesi yayınlanan sahte haberleri seçtik ve olabildiğince nesnel kalmaya çalışarak bu eseri meydana getirdik.

Gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi kötü (!) bir huyu vardır ama Türkiye’de sıkça kullanılan bu sözde olduğu gibi gerçek artık kendi kendine ortaya çıkmamakta ve ortaya çıktığında da “yüzüne bakan” giderek azalmaktadır. Bu kitabın gerçeği arayan, ortaya çıkaran ve gerçeğe itibar edenlerin sayısının artmasına katkı sağlaması temennisiyle…

İlgili İçerik  ”Medya, intihar haberlerinde kötü bir sınav veriyor”

Doğruluğu Ne? Editör Ekibi