Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Yeni Koronavirüs hastalığının yayılmasıyla dünyada bir korku atmosferi oluştu. Sosyal medyanın da etkisiyle bir çok yanlış bilgi dolaşıma girdi. İnsanlar virüsün anında öldürdüğünden, evcil hayvanlardan bulaştığına kadar bir çok yanlış bilgiye maruz kaldı.
İşte Koronavirüs konusunda efsane haline gelen 8 yanlış bilgi ve doğruları…
YANLIŞ: Koronavirüs şu an dünyadaki en tehlikeli virüstür.
DOĞRU: Koronavirüs haberlerinin tüm dünyada yayılıyor olması korkutucu olabilir ama şu an dünyadaki en tehlikeli virüs Korona değil griptir.
YANLIŞ: Koronavirüs’e yakalanırsam ölürüm.
DOĞRU: Şimdiye kadar, virüsten etkilenenlerin %2.09’u virüs nedeniyle öldü.
YANLIŞ: Koronavirüsü kaparsam zombi gibi olurum.
DOĞRU: Koronavirüs, hastaların zombi gibi davranmasına yol açmaz. Yetkililer virüsü kontrol altına almaya çalışırken Malezya Sağlık Bakanlığı bazı kullanıcıların sosyal medyada yaptığı hastaları zombiye benzeten paylaşımların doğru olmadığını açıkladı.
YANLIŞ: Koronavirüs hava yoluyla bulaşır.
DOĞRU: Mikroplar genellikle hava yoluyla bulaşmaz. Aslında virüsler hapşırık ya da öksürükten çıkan damlacıklarla bulaşır.
YANLIŞ: Evcil hayvanlar ve ithal ürünler Koronavirüs taşır.
DOĞRU: Şu anda evcil hayvanların ve ithal ürünlerin coronavirüs taşıdığına dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Fakat hayvanlarla temas ettikten sonra su ve sabun ile ellerinizi yıkamanız iyi olacaktır.
YANLIŞ: Yaşlı olduğum için hastalanma ihtimalim yüksektir.
DOĞRU: Yaşlı insanlar ve önceden sağlık sorunları olan kişiler daha ağır hastalanabilir fakat Koronavirüs her yaştan insana bulaşabilir.
YANLIŞ: Cerrahi maske beni virüsten %100 korur.
DOĞRU: Tüm virüsler tipik bir tıbbi maskeden geçebilecek kadar küçüktür. Ancak daha özel bir maske olan n95 sizi koruyabilir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak ve kolunuza doğru hapşırmak en iyi çözümdür.
YANLIŞ: Antibiyotikler Koronavirüsü tedavi eder.
DOĞRU: Dünya Sağlık Örgütü virüslere karşı antibiyotiklerin işe yaramadığını tespit etti. Antibiyotikler yalnızca bakterileri tedavi eder. Corona ise bir virüs ve bu nedenle tedbir ya da tedavi amaçlı antibiyotik kullanılmamalıdır.
Kaynaklar
– Dünya Sağlık Örgütü verileri ve raporları
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
– Dünya Sağlık Örgütü Twitter hesabından yapılan uyarı paylaşımları
https://twitter.com/WHOWPRO/status/1220148747797024768?s=20
– www.gulfnews.com internet sitesinin Koronavirüs derlemesi
Derleme ve Çeviri: Zeynep Tanrıkulu