İtalya’da cesetlerin kamyonlarla toplu mezara döküldüğü iddiası



İtalya’da Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin hızla artması sonrası cesetlerin kamyonla toplu mezara dökültüğünü gösteren bir video paylaşıldı.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra ağırlıklı Arap ülkeleri ve Türkiye’de de videoyu paylaşan kullanıcılar oldu.

Ancak video gerçek değil. Bir kamyondan, poşetlere sarılmış cesetlerin toplu mezara döküldüğünün görüldüğü video bir film sahnesinden. Doğrulama platformu Snopes.com, videonun dolaşıma girmesinin ardından bir inceleme yapmış ve görüntünün 2007 yapımı bir diziden alındığını ortaya koymuştu.

Pandemic adlı mini dizinin bölümlerine Youtube’dan ulaşılabiliyor. İkinci bölümde kamyondan dökülen cesetlerin olduğu sahne görülebiliyor (1.01.52’den itibaren).

2003 ve 2012’deki SARS ve MERS salgınları sonrası tanınırlığı artan Koronavirüs salgınının senaryolaştırıldığı dizide, bir şehrin hastalık nedeniyle tüm şehrin karantina altına alınması konu ediliyor. COVID19 sonrası Youtube’a yüklendiği görülen dizinin ilgili sahnesinde bir muhabir, yetkililerin morgların kapasitesinin dolması nedeniyle cesetlerin toplu mezarlara gömüldüğünü ifade ettiğini anlatıyor.

Yapılan doğruluk kontrolü sonunda İtalya’da cesetlerin kamyonlarla toplu mezarlara döküldüğü iddiasıyla paylaşılan videonun 2007 yılında yapımı bir diziden alındığı anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

İddianın yer aldığı paylaşımlar

twitter.com/DrAlishaRajput1/status/1243150876405047297?s=20(yeni sekmede açılır)

twitter.com/hamim1001/status/1243848697038897157?s=20(yeni sekmede açılır)

Snopes.com’un incelemesi

snopes.com/fact-check/mass-graves-italy-coronavirus/(yeni sekmede açılır)

Pandemic adlı dizinin bölümleri ve dizi hakkında bilgi

youtu.be/5Tfg4KxBlwk?t=3713(yeni sekmede açılır)

sonarent.com/titles/pandemic(yeni sekmede açılır)

İlgili İçerik  CHP'li Aydın belediye başkanının deprem yardımlarına kendi fotoğrafını koydurduğu iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Televizyon haberciliği, spikerlik ve dijital içerik editörlüğü alanında çalışmaları bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma editörü olarak görev yapıyor.