Bazı televizyon kanalları ve haber sitelerinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “her çocuk müslüman doğar, anne babası onu hıristiyan ya da yahudi yapar” dediği iddia edildi. Bir programında Erbaş’ın suç ve günah işlediği de iddia edilen Tele1’de yer alan haber “Ali Erbaş’tan bir inci daha: Her çocuk Müslüman doğar, anne babası onu Hristiyan, Yahudi yapar” şeklinde, video kaydıyla birlikte verilirken, T24’te de sözler Ali Erbaş’a ait gibi aktarıldı ancak bu sözler Ali Erbaş’a değil, Hazreti Muhammed’e ait.
Anahtar kelime ile internette araştırma yapıldığında, Ali Erbaş’ın Konya’da katıldığı programdaki konuşmasının canlı yayın kaydına ulaşılabiliyor. Videonun 2.51’den sonraki yaklaşık üç dakikalık bölümünde Erbaş’ın bu sözleri sarf ettiği görülüyor ancak Diyanet İşleri Başkanının, öncesinde bu sözlerin Hazreti Muhammed’e ait olduğunu belirterek bir aktarım yaptığı görülüyor.
Erbaş, konuşmasının başında “fıtrat” terimini açıkladıktan sonra tam olarak şu ifadeleri kullanıyor:
“Öncelikle ifade etmeliyim ki islam bir fıtrat dinidir. fıtrat yaratılışı itibariyle insanın tabiatında var olan yaratanını tanıma eğilimidir. insan özünde temiz ve temiz olanı kabule yatkın yaratılmıştır. Peygamberimiz bu hakikate işaret ederek şöyle buyurur: (hadisin Arapça metnini okuduktan sonra) Yani her doğan çocuk, İslam fıtratı üzere doğar. Daha sonra anne-babası onu yahudi, hıristiyan ya mecusi (ateşe tapan) yapar ama doğduğu an müslüman olarak doğmuştur ya da müslüman olarak devam eder. Bu sebeple diyebiliriz ki, İslam’a yolculuk insanın kendisine ve Rabbine yolculuğudur”
Konuşmanın tümüne bakıldığında, iddiaya yer veren haber sitelerinin Erbaş’ın sözlerinin başındaki Hazreti Muhammed’e atıf bölümünü çıkardıkları (manipüle ettikleri) ve sözü Erbaş’a aitmiş gibi aktardıkları anlaşılıyor.
Erbaş’ın okuduğu hadis, güvenilir kabul edilen kaynakların birçoğunda yer alıyor.
Allah’ın fıtrat (yaratılış) özelliklerine uygun yaratıldığı konusunda, ayetler de bulunuyor. Rum Suresi 30. ayet, Şems Suresi 7 ve 8. ayetlerde bu hadistekinin benzeri, fıtratla ilgili ifadeler yer alıyor.
İslam bilginleri arasında bu hadis ve ayetlerin açıklanması konusunda farklı görüşler de bulunuyor. İslam Ansiklopedisinde bu konuda ayrıntılı bir bölüm bulunuyor.