Atatürk’ün Zorluk Yıllarında Ziyafet Verdiği İddiası



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kurtuluş Savaşı sırasında çıkarılan Tekalifi Milliye Kanunundan bahsetmesinin ardından bir çok kullanıcı, “Darlık zamanında Çankaya Köşkünden bir kare” ifadesiyle Atatürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin bir yemek masasında görüldüğü fotoğrafı paylaştı. Bu gönderilerden biri 500’den fazla beğeni alırken 164 kez paylaşıldı.

Tekalif-i Milliye yani Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilişkilendirilen fotoğrafla ilgili araştırma yapıldığında, fotoğrafın Çankaya Köşkünde değil Rusya’nın Ankara Büyükelçisinin verdiği bir davette çekildiği görülüyor.

Fotoğraf, 7 Kasım 1927 yılında SSCB’nin Ankara Büyükelçisi Y. Z. Surits’in Ekim Devrimi’nin 10. yılı dolayısıyla Ankara’daki SSCB Büyükelçiliğinde düzenlediği yemekli davette çekilmiş. Yani, ev sahibi Mustafa Kemal Atatürk değil, Rus büyükelçi Surits. Masanın etrafındaki kişiler de büyükelçinin davetlileri.

Tekalif-i Milliye Emirleri 7-8 Ağustos 1921 yılında yani Kurtuluş Savaşı’nın en yoğun yaşandığı dönemde yayınlandı. Emirler, halkın elindeki cephaneyi orduya teslim etmesi, her ailenin bir askerin kıyafetlerini karşılaması, yiyecek ve giyecek maddelerinin yüzde 40’ına el konulması gibi 10 maddeden oluşuyordu.

Fotoğraf ise savaşın bitişinden 5 yıl, Cumhuriyetin kuruluşundan ise 4 yıl sonra kaydedilmiş.

Doğrulama girişimi Malumatfuruş da fotoğrafta 32 kral, 62 devlet başkanı olduğu iddiasını incelerken bu fotoğrafın 1927 yılında Rus Büyükelçiliğinde çekildiğini ortaya koymuştu.

İlgili İçerik  İranlı protestocu kadının Atatürk tişörtü giydiği iddiası

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi. Doğruluğu Ne? ekibinde araştırma ve video içerik editörü olarak görev yapıyor.