Alanya’daki yangının lazer saldırısıyla çıkarıldığı iddiası



Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Alanya’nın Güzelbahçe bölgesinde çıkan yangından bir görüntü paylaşarak, yangınların sabotaj olduğunu ve uydulardan gönderilen lazerle çıkarıldığını iddia etti ancak iddia doğru değil.

Öncelikle görüntüde herhangi bir manipülasyon yok. Video Alanya’da kaydedilmiş ve Starlink Uydusu ya da lazer saldırısıyla ilgisi yok. İnce bir hat halinde yakılan ateş yangının söndürülmesi için uygulanan ve “karşı ateş” olarak bilinen bir yöntem. Bu yöntemle yangının büyümemesi için yanış yönündeki yanıcı alanların boşaltılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay sosyal medyadan yaptığı açıklamada görüntülerin karşı ateş uygulaması olduğunu belirtti. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili’nin hazırladığı çalışmada da karşı ateş uygulaması ya da kontrollü orman yakmanın kullanım alanları ve amaçları anlatılıyor.

Prof. Dr. Bilgili’nin kitapçığındaki ilgili bölüm

Yangın sırasında rüzgara paralel bir hat oluşturularak yakma yapılıyor ve bilinçli ve dikkatli şekilde uygulanarak yangının büyümesinin önüne geçilebiliyor. Alanya’da bir hat boyunca görülen ateş de bu yöntemi uygulamak için başlatılmış kontrollü bir yangın. Dünyanın birçok ülkesinde bu yöntem yangınlarla mücadele için kullanılıyor.

ABD New Mexico’daki karşı ateş çalışmasının bir örneği

Diğer yandan orman yangınlarına müdahale konusunda uzman olan itfaiye ekipleri zaman zaman belirli bir bölgenin yanmasına da müsade edebiliyor.

Eğitimsiz kişilerin yangınlara müdahale etmesi ve ortaya atılan iddialar

Sosyal medya fenomeni olarak bilinen Batuhan Onur Maz adlı kişinin, yangınlara bilerek müdahale edilmediğini ve ekiplerin kendisine “burası yanacak” diyerek müdahale ettirmediğini öne sürdüğü video geniş kesimlere ulaştı.

Orman Bakanlığı Maz’ın iddialarını reddederek videolarıyla halkı yanılttığını ve hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

İlgili İçerik  "Türk'ün Evladı Unutma" Başlıklı Mektubun Aliya İzzetbegoviç'e Ait Olduğu İddiası

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada orman personelinin gönüllülerin çalışmalarını durdurma konusunda pek çok gerekçesi olabileceğini dile getirdi.

Bu gerekçelerin en başında can güvenliğini sağlama görevi geliyor. Tecrübesi olmayan kişilerin yangınlara müdahalesinde ekipman ve bilgi eksikliği nedeniyle hayati risk olabileceğini belirten Tolunay şunları söyledi:

“Görüyoruz ki ekipmansız hatta terliklerle yangınlara müdahale etmeye çalışanlar var. Ekipman dışında rüzgâr birden yön değiştirdiğinde yangın ortasında da kalabilirsiniz.

Ekiplerin bu gibi durumlarda insan hayatını korumak için müdahaleye izin vermeyebileceğini belirten Tolunay, “Nitekim 25 yaşındaki bir genci yangının ilk günlerinde kaybettik” dedi.

Marmaris’te çıkan yangında alevlere müdahale eden ekiplere su taşıyarak yardım eden Şahin Akdemir dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmişti.

‘Kimi durumlarda yanması için bırakılabilir’

Orman yangını söndürme çalışmalarının profesyonel işler olduğunu vurgulayan Tolunay, kimi durumlarda belirli alanların özellikle yanması için bırakılabileceğini ifade etti.

Bu gibi durumlarda ekiplerin bütüncül resme bakarak kararlar verdiklerini dile getiren Tolunay, “Her yangının farklı bir özelliği ve ona göre bir müdahale yöntemi vardır. Ana yangının ön tarafında küçük yangınlar varsa aradaki alanın yanmasına müsaade edilmiş olabilir. İleride yerleşim alanı olduğunda su sıkarak söndürmek alevlerin yerleşim alanına sıçramasına neden olabilir. Yine yangının büyümemesi için karşı ateş uygulaması da kullanılabilir” şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde okuyor. Televizyon haberciliği alanında tecrübesi bulunuyor. Doğruluğu Ne? ekibinde editör olarak görev yapıyor.